Двойки избират пола на бебето си в родопска юрта

От далече прабългарската юрта изглежда скромно, но вътре е приятно прохладно и уютно дори в юлската жега, твърдят първите й посетители.

Специална възстановка на прабългарска юрта е новата атракция на чепеларското село Забърдо, която днес официално беше открита в центъра на селото.

Къщата с дървена конструкция е изработена от естествени материали-дърво, глина и  специално обработена  вълна от овце и кози.

Диаметърът на макета е с височина 3.5 м. и диаметър 6 метра. Край стените са наредени нарове, стените са украсени с дървени макети на ловните оръжия на прадедите ни и дивечови кожи. Край огнището, в центъра на прабългарска къща, могат да се поберат  28 души, а температурата в обиталището е според сезона-лятото хладно, зимата топло.

Друга екстра за гостите на Забърдо, посетили прабългарската къща, е че влюбените двойки ще могат да планират и пола на бъдещото си отроче.

Това ще става по специален китайски календар, а методът на изчисление според легендата гарантира 90% „успеваемост” на избора на пол. Той обаче е валиден само за жени между 18г. и 45г., а за останалите, календарът "мълчи".

Айзамад Кайролда, първи секретар на Посолството на Република Казахстан, обясни нагледно разположението и тайнстената енергия, която притежават жилищата на народа му. Той беше гост на празникаи представител на дипломатическата мисия, тъй като юртата в Забърдо беше построена след напътствията на посланика на Казахстан. Според госта освен, че народът ни е дошъл от земите на родината му, има и много общи неща от бита, езика и вярванията с казахите.

Първите посетители на новата придобивка в чепеларското село, поседнаха на наровете, за да усетят поне малко хладнинка в обедния пек.

Според кмета на селото Валентин Черпоков, прабългарската шатра ще бъде не само атракция за гостите, но и своеобразен стимул за увеличаване на раждаемостта у нас.

„Атракцията е уникална, няма такава у нас и е поредната след дървеното колело, което местните построиха преди няколко години. То било първообраз на Виенското колело, а европейците го откраднали от родопчани", обяви войводата на Войводите Красимир Каракачанов. Лидерът на ВМРО беше гост на кмета Черпоков, който управлява селото вече 4 мандата и е твърд член на партията.

Бабите разказват, че според местните вековни традиции на дървената въртележка се залюбвали младите.

 Който се завърти на колелото, остава влюбен и женен до край, твърдят вещите в любовните тайнства възрастни  родопчанки.

Затова все повече млади двойки избират Забърдо, селото край скалния феномен „Чудните мостове” и за сватбения си ритуал.

На малкото прозорче на къщата е сложен и цветния китайски календар, а според неговата таблица полът на детето може да бъде избран от бъдещите родители.

Войводата Каракачанов разпитва за автентичността на календара и се шегува, че трябва да е сигурен, че няма да има издънки.

На излизане гостите се снимаха за спомен пред къщата, която макар и да не е досущ като древните номадски жилища, носи духа и идея поне за забавление за гостите на селото.

А новата атракция на Забърдо подобаващо беше "полята" с хора, песни и богата трапеза за всички, както и сладолед на корем за хлапетата, осигурени от кмета Черпоков.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини