Хасково-градът на жените!

Мъжете са на втори план в Хасково

Хасково е градът с най-голяма диспропорция мъже/жени, показват данните на регионалната статистика. Нежния пол е с близо 10 % повече от „силния“. На всичкото отгоре в Хасково се раждат повече момичета отчитат и от местното АГО. Тенденцията е отчетлива за последните две години.

Феминизацията е характерна за почти всички общински центрове в областта, с изключение на Маджарово, Минерални бани и Стамболово. В пръвите две населени места, мъжете са с по 19 повече, в Стамболово-само със 6. Относителен паритет има в Ивайловград, Любимец и Тополовград, в Свиленград дамите са с 300 повече, в Димитровград-с 900. В Хасково- с над 3000- 36 671/39 726.

Относително равенство между половете има само във възрастова група от 0 до 17 г. Между 18 до 64 г дамите взимат явен превес, който затвърждават в групата от над 64 години.

Основните причини, според демографите, са масовата емиграция в чужбина, която се осъществява главно от мъжете. По високата продължителност на живота при жените пък обуславя предимството им третата възраст.

Г.Христов

Новата вълна ще увеличи диспропорцията
Феминизация в действие: жените-шофьори станаха много повече
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини