БДЖ до Пловдив на гуми, поне до края на септември

Това е "влакът" от Димитровград за Първомай

До 30-ти септември поне ще продължат ремонтните работи по железопътната отсечка Димитровград-Първомай уведомиха от димитровградската гара. Считаше се че изпълнителят на високоскоростното жп-трасе, италианската фирма Асталди, ще приключи 30 километровата отсечка до края на март. После до началото на лятото. Не би. БДЖ ще се движи на гуми и през есента. 5 автобуса наети от Асталди, придвижват пътниците до Първомай, където се качват на влак до Пловдив. Вместо час и половина, пътят до града на тепетата се взима за близо 3 часа.

Нещо повече, по неофициална информация, срокът 30-ти септември е неизпълним. „Питаха ни знаем ли кога е първа пролет“ шеговито обясни един от шофьорите на железопътните автобуси Митко Иванов. Други пък бяха чули за Коледа. През зимата обаче строителни работи не се извършват, показва близо 4 годишната вече практика по изграждането на високоскоростната ЖП Магистрала.

Така пътниците за съседните села, Пловдив и София, отново ще се лашкат на раздрънкани автобуси по осеяни с пътища дупки. Почти всички возила вече са пукали гуми, въздушни възглавници и са чупели амортисьори по маршрута Димитровград-Крум- Ябълково- Скобелево- Първомай. Най-зловеща е 3 километровата отсечката Скобелево-Караджалово, която се преминава с не повече от 15 км в час. Заради разбитият път, превозвачът използва само стари автобуси, без климатик. При опит да разхладят пътниците си чрез отваряне на люкове и врати, автобусите се изпълват с прахоляк от интензивно работещите по маршрута каменни кариери.

Алтернативата обаче е много скъпа. Автобусният билет за София например е 20 и повече лева, а с влак е 10.50, плюс възможното 50%-но намаление за студенти и пенсионери.

За българското изобретение, "влак на гуми", вижте в нашия видеорепортаж

Г. Христов

Гарата ще е пуста поне до края на септември

Хората се качват на наети от железницата автобуси
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини