На четирима Ивановци един Хасан. Молят Дянков да спаси Маслиново. Преглед на печата

В региона: На четирима Ивановци – един Хасан, заглавие над главата в „Новинар юг”. Темата е водеща на 2 страница. Става дума за официално оповестените резултати от преброяването вчера.

Местят 2440 ученици, санират им школата. Става дума за Димитровград, където по европейски програми ще се ремонтират 7 училища. Обновяването им ще продължи и след 15 септември, което налага временно преместване на учениците в приемни школа.

5000 не могат да си напишат името, друг акцент от първа, данните отново са от статистиката.

Бойко отваря Медицинския, заглавие от 2-ра. Премиерът е поканен за открие учебната година във филиала на тракийския университет, който бе възстановен тази година. Откриването е насрочено за 12 септември.

Апелативният отказа да екстрадира Чатаев, водещо на 3-та. Освобождават едноръкия чеченец от ареста, след като съдиите в Пловдив отмениха решението за екстрадиция, постановено от хасковските магистрати.

Синът на Таньо Ганев тренира с „Байерн”, акцент от спортната страница. 14-годишният Петко Ганев ще рита на тренировъчната база на „Байерн” заедно с ще двама юноши от България. Инициативата е на спонсора на германския футболен тим – „Алианц”.

Комшийска схема: с BG диплома – турска заплата, заглавие на 6 страница. Темата на материала е възстановеният филиал на Тракийския университет и многото меракли от Турция, където заплатите са в пъти по-високи от нашите. Така следването тук излиза много по-тънко за комшиите.

„Рука Бегунова” – сладко и солено в една лъжица, заглавие на 7 страница. Засукани изречения от Недялко Бакалов. Ако успеете да стигнете до края на текста, най-много да разберете, че нищо не сте разбрали.

Всеки пети в Хасково не е българин, анонс над главата в „Хасковска Марица”. Темата за резултатите от преброяването е водеща и за този вестник. Дописката е водеща на 2 страница.

Молят Дянков да спаси Маслиново от безводието, акцент от първа старница. Става дума за хасковското село, в което не е имало водопровод, откакто съществува като селище. Не канализация – липсва питейна вода. Въпреки че е включено в капиталовата програма на общината, кметът заявява, че няма пари за водата на селото, пише вестникът. В същото време градоначалникът сключва договор за строителство на обреден дом в Хасково, който пък беше изваден от капиталовата програма за тази година. Със случая се заема областният управител Ирена Узунова. Сондажите й в няколко министерства обаче показали, че има съмнения за правилното изразходване на средствата, които са били отпуснати през 2007-2009 година за водопровод на селото – общо около 800 000 лева. Въпреки че работата е докарана донякъде, чешмите в селото остават сухи. Експерти проверяват къде са се дянали парите.

Нелегален пазар се пръкна в Узунджово, пише на 2-ра изданието. Битакът оставал незабелязан за институциите, макар че всеки, който е минавал оттам, го е виждал.

Затрупан бере душа в интензивното, водещо заглавие на 3-та. 52-годишният свиленградчанин Дачко Георгиев бил затрупан в ров от свлякла се земна маса. Човекът бил спасен от случайно минаващия оттам Иво Христов, който започнал да го изравя с голи ръце. Дачко извадил късмет, но има счупени ребра и ключица, както и наранявания на вътрешните органи.

Изтърваната риба – най-голямата. Заглавие-класика на професора по рибарство и аквакултури Щерю Щерев, на 4 страница.

Всички обичат Реймънд, заглавие на текст на 5 страница. Политически сили от ляво, дясно и център подкрепят Георги Манолов за кмет на Свиленград.

Това бяха основните теми в днешния регионален печат.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини