Над 1500 в Смолянско не са стъпвали в училище, други близо 1700 абсолютно неграмотни.

За пръв път от 1934г., когато започва да се проследява степента на образованост на българите, на  преброяването тази одина са подадени данни за хора, които не са посещавали училище никога.

От населението на областта над 7 годишна възраст 1507 не знаят какво е училище и никога не са стъпвали в учебно заведение.

Други пък 1688 на възраст над 9 години са признали, че са неграмотни.

Това са част от окончателните данни за образователния статус на населението от Смолянска област от последното преброяване.

Всеки 7-ми жител обаче е висшист, а това са 15 541 души от общо 121 хилядно население, което показва доста по-висок процент спрямо този за страната, който сочи,

че всеки пети е завършил Висше учебно заведение.

Интересен факт е, че 80% от висшистите в Смолянско имат работа, докато тенденцията за големите градове е обратна – там делът на безработните висшисти е много по-голям, а хората с по-ниска квалификация по- рядко са на трудовата борса.

За областта е регистриран и сериозен  ръст от 7.4% на хората, взели диплома от средно училище. Лицата със средно образование са 42, 5 %, като почти 2/3 от живеещите в градовете са със завършено поне средно образование, докато този дял за селата е около 1/3.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини