Област Смолян е намаляла с над 18 хиляди души за 10 години

Смолянска област се топи, хората масово бягат в града, трудоспособното население мигрира, а самоопределението по признак вероизповедание показва относително равенство между християни и мюсюлмани. Другата отличителна черта спрямо тенденцията в страната е, че  родопчани все още предпочитат да се женят, както и че ромите намаляват, показват окончателните данни от преброяването през тази година, съобщени днес от Териториалното статистическо бюро в Смолян.

За 10-те години между 2001г. и последното преброяване през февруари тази година, населението в Смолянска област е намаляло с 18 314 души.

Една трета от тях са се стопили заради ниска раждаемост и висока смъртност.

Повече от 2/3  от намалението обаче е заради отрицателния механичен прираст.

Това означава, че 13 050 души са напуснали областта и са се пренесли в други региони на страната или в чужбина.

Данните от окончателните резултати сочат, че в цялата област са останали 121 хиляди души, 78 700 от които в трудоспособна възраст.

Съотношението между възрастовата зависимост обаче в областта е 100 души работещи, които изхранват 41 човека.

Почти 34% от цялото население на областта е в община Смолян.

Хората почти са съсредоточени в самия общински и областен център, където живеят 30 642 души, а в цялата община са едва 41 хиляди.

Има общини обаче, които са буквално миниатюрни като брой жители- като Борино със своите 3 641 човека и Баните, където е изчезнало 1/3 от населението и са останали едва  5 хиляди души.

За разлика от данните за страната, където се увеличават хората до 15г. и над 65г., за Смолян и областта тенденцията е обратна, т.е. намаляват.

Най-голям е относителният дял на населението над 65г. и повече години в общините Баните,Чепеларе и Девин. В общините  Рудозем, Доспат и Неделино пък, делът на населението до 15 годишна възраст е  най-висок.

Нежният пол продължава да има превес и на хиляда мъже се падат по 1053 жени.

Интересни са резултатите по отношение на посоченото вероизповедание, което за пръв път на това преброяване се заявява по желание на всеки гражданин, според правилата на ЕС.

Много голяма част от преброените са отказали да посочат принадлежност към определена религия. Интересното е, че това са половината от жителите на община Доспат и 1/3 от населението на община Мадан.

Около 60% от преброените са отговорили на този въпрос и 28 хиляди души / 39% / са се определили като източно православни, а 29 хиляди като мюсюлмани.

148 са посочили католицизъм и 192 протестанство като своя религия.

15% от преброените са отговорили, че не могат да се самоопределят като вероизповедание.

По-единодушно и цялостно е самоопределянето като принадлежност към етническа група – 91% са посочили себе си за българи, а 4.9 % като турци.

Спрямо последното преброяване от преди 10 години българите са се увеличили с 3.6%, турците с 0.5%, а за разлика от страната като цяло, в смолянско ромите са намалели с 0.47% .

Едва  448 души са ромите, предимно в градовете Смолян, Девин и много малко в Доспат.

Различна е тенденцията спрямо страната и в брачното, и фактическо съжителство.

В област Смолян хората предпочитат все пак да сключат брак, пред това да живеят на семейни начала.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини