Окръжен магистрат сезира СЕМ за скандално предаване по СКАТ

Излъченият по телевизия СКАТ на 16 юли материал със заглавие „Съдии и полиция в подкрепа на турцизацията”, е станал повод за сезиране на Съветът за електронни медии, Висшия съдебен съвет, Съюзът на съдиите в България, както и Етичната комисия към фондация „Национален съвет за журналистическа етика” и Сдружение  „Национален съвет за саморегулация”.

Сигналът е изпратен от председателят на Окръжен съд в Смолян Любен Хаджииванов, който е категоричен, че предаването на морската телевизия е „потресаващо” и съдържа груби нарушения на принципите на журналистическата професия.

Хаджииванов настоява да се извърши проверка и да бъдат  наложени имуществени санкции на телевизия СКАТ.

В скандалното предаване били отразени две съдебни решения, постановени от съдия Мария Славчева, с които се отхвърлят молбите на мъж и жена от златоградското село Долен да сменят имената си от турско-арабски на български.

Освен всичко друго, водещият на предаването демонстрирал безнаказаност и внушавал, че въпросната съдийката е постановила решението в услуга на ДПС, като си позволил и обидни изрази за участниците в материала, сред които „200 килограмови магистрати“.

Според Хаджииванов телевизията е подала неточна и заблуждаваща информация, а цялостния тон на предаването внушава нетърпимост между гражданите.

От своя страна съдия Славчева ще предяви съдебен иск срещу телевизия СКАТ.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини