Как да сечем собствени гори

Физически и юридически лица, собственици на гори, ще могат да извършват добив на дървесина по два начина,  но задължително с позволително за сеч, съобщават от ИАГ.

Собствениците могат да секат  както сами, така и да възложат сечта на държавни горски и ловни стопанства или на търговци.

Собственикът на частна гора сам може да добие дървесината, ако предварително е сключил договор с лице, вписано в публичния регистър на Изпълнителната агенция по горите за извършване на лесовъдска практика.

Сечите в частни гори се извършват въз основа на позволително за сеч, издадено от правоспособно лице с висше лесовъдско образование. Това лице извършва маркиране на насажденията, изготвя документите по издаване на позволителните, както и издава превозните документи за добитата дървесина.

Контролът по извършването на сечта, както и дейностите по освидетелстване на сечището се осъществяват от титуляра на позволителното.

Необходимо е също наличието на утвърдени горскостопански планове или горскостопански програми.

Извършването в горските територии на дейности, при които се използват механизирани средства,  се извършва само от лица, притежаващи документ за правоспособност, издаден от компетентен орган.   

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини