Да влезеш в една болна система

Дали Иван Панайотов е лекарство?

В една болна система влизат или още вируси или антибиотици. Първите не срещат съпротива и разболяват още повече. Вторите лекуват. Понякога. Като какъв ще се изяви новият кандидат- кмет на ГЕРБ и настоящ образователен шеф Иван Панайотов, предстои да видим. Едно е безспорно, той вече има опит с болните системи. Защото по- болно от образованието в България, може би е само здравеопазването.

И за съжаление-Хасково. Защото никой здравомислещ не оспорва, че Хасково е една болна система. С много придобити недъзи- над 20 млн. заеми, запорирани сметки, огромни задължения към фирми, от години низвергване от централната власт. И това бреме ще се стовари върху наследника на града. Поне ако реши да го лекува. Ако реши да лекува собствените амбиции, винаги ще се намерят ресурси. Един труп винаги дава много храна за лешоядите.

Външно излъскания /донякъде/ Хасково, напомня добре гримирана дама, прикриваща умело същинските си недостатъци. Това, че е красива, не издържа и месец, ако решиш да поживееш с нея. В приятно изглеждащият Хасково се живее трудно.

Висока безработица, която от години надвишава средната за страната. Наскоро официалните данни бяха скрити от институциите, защото се тълкували „превратно”. За тези, които все още работят-ниски средни заплати. Замиращ малък и среден бизнес. Няма развлечения- МОЛ, кино, футбол. Няма културен живот- само апатия и пенсионери. Младите избягаха.

Хасково е обект на безпрецедентно обезлюдяване през последните 10 години. 7 500 избягаха от родния град. Това прави 17 процента. Доста над средното за страната. Както се казва-хасковлията гласува с краката си.

В града няма пари за болници. Общинският кожен диспансер се моли на общината от март, за едни 10-на хиляди месечно. За да издири и лекува потенциалните носители на сифилис и СПИН. Ако не друго, да предпази здравите. За тях обаче пари няма. Виж за мъртвите има-ще се сдобием с нов траурен дом. Това е странен приоритет.

Общинските предприятия нямат пари за заплати. В Тролейбусен транспорт не са взимали такива от месеци…и продължават да не взимат. За сметка на това се създадоха нови-„Паркинги и гаражи”. После се оказа, че паякът, който им носи заплатите е незаконен. Но парите на хасковлии се прибират.

За едната заплата, хората работят по 10-на часа, дори и да са писани на договори за по 4 часа. При липса обаче на бизнес и конкуренция на пазара на труда, хората нямат избор.

В града няма висше образование. Тази година за пръв път се откри учебно заведение от 10 години поне. Но това едва ли е актив на досегашното статукво. Пък и колко може да е висш един медицински колеж, за 80 сестри и акушерки? Щеше да има виенски университети, филиали на софийския. А то даже и нормално УНСС няма, само дистанционно. Няма ли студенти, няма перспектива за младите. Сътветно просперитет. Обратния пример е Велико Търново. По-малък е от Хасково, но е на светлинни години напред. Уверете се.

Няма доходи, но за това пък има данъци. Едни от най-високите в страната. Няма работа, но затова пък има контрабанда. Младите не учат, но затова пък се дрогират. Или бият. Понякога и самоубиват. С коли, газ или от 8-я етаж.

Възрастни хора ги пребиват до смърт на центъра. Но според прокуратурата, групата биячи ги осмъртява по непредпазливост. Като да се самозастреляш в гърба.

Ако ненормалното се приема за нормално, това медицината го нарича болест. В тази болна среда за още вируси винаги ще има място, до окончателното загиване на организма. И лекарството може да го убие, зависи от дозата.

Като какъв е кандидатът на най-значимата партия в Хасково Иван Панайотов? Поредният вирус или лекарство? И дали е подходящото лекарство. Щото и химиотерапията убива, ако и да убива рака.

Поне един вирус не е. От лабораторията на политическите партии. Не е бил обвързан с нито една сила през последните 20-тина години. От друга страна работи сполучливо с няколко кабинета-на НДСВ, на БСП и НДСВ, че и на ГЕРБ. Бута местното образование- без фойерверки, но и без провали. Което е по-скоро плюс в и без това забатаченото до безкрай родно АБВ. От една страна, трябва да имаш стоманени нерви да се оправяш с учители, родители и деца и да си вършиш работата. От друга страна, хасковлии не са деца. И на тях не им пишат оценки, те пишат на политиците. Ако не са забравили, де.

Веднага след номинирането си за кмет, Панайотов сподели за Haskovo.net, че едно кметуване е преди всичко избор на екип. Тоест да намериш подходящите хора за всичко, щото един човек не може да разбира от всичко. Луи 14-ти, кралят-слънце, го доказа с провала си, макар да е бил велик Крал. Преди 400 години. Може би шефа на учителите е научил този обикновен урок.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини