Областният управител на Смолян потуши селски протести

Заради изграждането на големия и скандален язовир, пътищата в околните села бяха буквално надупчени от тежките машини.

Планираният ефективен протест на хората от девинските села Лясково и Селча се отлага. Местните бяха решили да протестират заради разбитите от тежките машини пътища, пострадали  покрай градежа на язовир „Цанков камък”. Хорта  бяха решили да блокират всички подстъпи до обекти на НЕК в района на разбития път.

В началото на месеца, жителите на селото събраха подписка, в подкрепа на ремонта на пътя, в която се включиха над 400 души.

Пътната отсечка от 5км. до село Селча е в плачевно състояние, а хората искат фирмата изпълнител на хидрообекта да го възстанови. В Лясково пък очакват да се оправи 2км. път и площада на девинското селце.

Областният управител обаче изпревари протестните действия на родопчани и днес се срещна с представители на инициативния комитет.

След като чул болежките и проблемите на жителите, инж.Стайков ги склонил да не се вдигат на бунт и ги уверил, че е са взети мерки за рехабилитация на пътя.

След поредица от срещи с представители на МРРБ и други отговорни институции, както и с НЕК, е станало ясно, че трябва да се изчака старта на ремонта.

От австрийската фирма изпълнител на язовира „Алпине Бау”, са уверили, че незабавно ще започнат работа по пътищата до двете села Селча и Лясково, след като фирмата приключи строителните дейности по изграждане на 13 километрова отсечка до село Осиково, което чакаше пътна връзка със света повече от половин век.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини