ГЕРБ: Кметът манипулира обществото

Така вероятно ще изглежда утре зала "Хасково"

Извънредната сесия на Общинския съвет в Хасково утре е пред провал. Съветниците от ГЕРБ в специална декларация обявиха, че няма да присъстват, защото смятат за манипулация докладните записки, с които се иска съгласие за обезпечение под формата на банкова гаранция или запис на заповед по договори за безвъзмездно финансиране. Тези гаранции се искат, за да получи общината авансово плащане по тях. В едната докладна става дума за изработване на Интегриран план за градско развитие, а в другата – по програма за енергийна ефективност на образователната инфраструктура на общината.

Съветници от ГЕРБ поискали въпросните договори, но от общинската администрация не им ги предоставили. Тогава те ги издирили в министерството на регионалното развитие.

В договора за Интегрирания план за градско развитие обаче съветниците се натъкнали на интересни клаузи. Според контракта авансово плащане се осъществява само ако бенефициентът, в случая – общината, представи договор с фирма изпълнител, а в него има изрична клауза за авансово плащане. Проверка на ГЕРБ пък показала, че общината не е провела обществена поръчка за избор на фирма изпълнител, така че няма как да има такъв договор. В такъв случай няма как да има и авансово плащане. За какво тогава делегираме на кмета права да подписва запис на заповед и общината да се товари със задължения, питат от ГЕРБ.

В другата докладна записка – за обезпечение по програмата за енергийна ефективност на училищата в общината, дори няма още подписан договор  с МРРБ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Не е ясно за какви суми става въпрос, нито за кои обекти, а ние вече искаме обезпечения за бъдещо авансово плащане. Не е ясно и на каква сума ще възлиза то, посочват от ГЕРБ.  

Потърсен от Haskovo.net, кметът Георги Иванов заяви, че няма да коментира декларации. Ако някой има възражения по докладните, нека дойде в залата на Общинския съвет и да ги каже, допълни той.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини