Азерски студенти учат български в Момчиловци

Студентите в модерната сграда на център ДАНО в родопското село

Лятна школа по българистика беше открита на 18 юли 2011 г. в Центъра за доброволчески, академичен, научен и образователен (ДАНО) туризъм  в смолянското село Момчиловци.

11 студенти от Центъра по българистика на Славянския университет в Баку – Азербайджан ще слушат лекции от български специалисти и университетски преподаватели в областта на съвременна политика, икономика и култура на България и страните от ЕС.

През 14-те дни, които ще прекарат в България, студентите ще усъвършенстват българския си език, ще изучават народни танци и песни, както и местните традиции.

При получаването на дипломите си, младите българисти от Азербайджан ще представят в родопското село и програма с наученото по време на лятната академия.

Това е вторият проект през този месец на открития през май ДАНО Център, който има амбиция да развива алтернативен туризъм и да привлича в Родопите гости от друг тип – високообразовани, търсещи нови знания и умения.

Проектът се организира и финансира от Института за докторантски и постдокторански изследвания  „Диалог Европа” при Софийския университет „Св.Климент Охридски”.

 Научен ръководител на школата от българскат страна е доц. К. Грозев, а от страна на гостите от Баку София Шигаева – директор на азерския център, открит през 2004 г. с подкрепата на българското посолство.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини