"Гласът на България" започна слабо

След три сезона на "Мюзик Айдъл" и един на "Стар Академи" дойде времето да търсим нови музикални таланти чрез високорейтинговите предавания на Запад "Х фактор" и "Гласът (на България)". И ако за предаването на Саймън Коуел ще почакаме до есента, то Слави Трифонов се погрижи "Гласът на България" да стартира в разгара на лятото – изключително смело и нестандартно решение за такъв тип шоу.

Снощи гледахме първия епизод, който ни запозна с менторите и някои от участниците. Въпреки звездния статус на Ивана, Миро, Марияна Попова и Кирил Маричков, химия помежду им не се появи. Ивана отчаяно търсеше своите попфолк избраници, докато Миро гледаше твърде критично на участниците. Мариана Попова бе лаконична в изказванията си, а Кирил Маричков не беше сигурен къде се намира и какво трябва да прави.

Що се отнася до талантите, такива почти липсваха сред първите, копнеещи за музикална слава. Повечето момчета и момичета пееха вярно, но твърде неуверено за подобен формат, който разчита на динамично сито и постоянни елиминации. Част от кандидатите заложиха на песни на английски език, но трудно пребориха произношението. Не липсваха и певци на завидна възраст, които също опитаха шанса си за музикална кариера. Сред тях обаче не се забеляза нито една българска Сюзън Бойл.

Въпреки че режисурата и сценарият на предаването следват стриктно изискванията на оригиналния холандски формат, "Гласът на България" не грабна вниманието нито с динамика на кадрите, нито с действие. Следваше се популярната формула при представяне на участниците – "Това са моите близки. Те много се притесняват. Аз също." Липсваха завладяващи истории и всякакви драматични подробности около певците. От една страна подобно решение е оправдано, защото все пак акцентът на предаването пада върху гласа, но когато кандидатите ни не са особено даровити, крайният резултат заприлича по-скоро на скучно караоке.

За разлика от американското издание, което представя по един епизод на седмица, българското предаване предвижда излъчвания три пъти в седмицата: понеделник, вторник и сряда. Любопитно е с какво се решили продуцентите да запълнят толкова много ефирно време и дали няма да станем свидетели на протяжен кастинг период, който напълно да ни откаже от по-нататъшното проследяване на шоуто. Надяваме се да не е така и слабият старт да бъде компенсиран в предстоящите епизоди.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини