Прабългарска юрта открива посланик в Забърдо

Така изгледжа древното жилище на прабългарите

Поредната туристическа атракция ще привлича гостите на чепеларското село Забърдо край скалния феномен Чудните мостове. Автентичната кожена къща е изградена изцяло от естествени материали в самия център на селото, под вещите указания на Темиртай Избастин, ръководител на дипломатическата мисия на Република Казахстан у нас.

Дипломатът от далечната азиатска страна гостува през пролетта в Забърдо и беше изненадан от нестандартната идея на местния кмет Валентин Черпоков. Посланикът лично даде указания за пропорциите, материалите и големината на кожените къщи, които народът му изработва още от второто хилядолетие преди Христа.

На официалното откриване на 23 юли ще гостува делегация от посолството на Република Казахстан, очакват се и други официални гости от чужди посолства у нас.

Новооизградената кожена къща, прототип на жилищата на степните номади от ширините на Далечния Изток, е с капацитет 30 души, но освен като обща туристическа „спалня” ще предлага и други екстри.

Идеята на кмета Черпоков е в местността Заград край селото, където е открито тракийско селище, да се издигне цяло село от прабългарски юрти, които освен като туристическа атракция ще възродят и традиционния начин на живот на далечните ни прадеди.

В по-малките юрти на стана , в специално определени по китайския календар дни, ще могат да нощуват влюбени двойки, които да избират пола на бебето при зачеване на отрочета. Ритуалът е свързан с невидимите космически енергии и ще дарява двойките и с неповторими спомени.

Според преданията тази техника е била добре позната и използвана от старите българи. Има идея да се организират и курсове по медитация и древни ритуали за здраве и зареждане с позитивна енергия.

Щиляна Чакърова

 

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини