46 със сифилис,11 със СПИН. Няма пари за издирване на контактните

Спинът и сифилиса настъпват, а кожните лекари нямат ресурси да го спрат, коментира д-р Василева

От началото на годината има 46 положителни лабораторни проби за сифилис. Доказани са 11 случая на болни и серопозитивни със СПИН. Нямаме средства да извършваме задължителното в тези случаи издирване на контактите лица. За това алармира шефката на центърът за кожни заболявания в Хасково д-р Веска Василева. Пресконференцията бе продиктувана от отчаянието. Заради мизерното финансиране бившия кожен диспансер не може дори да фалира и изпрати лекарите си на борсата, защото трябва да им плати още една работна заплата. А „Кожното“ няма пари и за това.

Финансирането на единствения в областта център по кожни заболявания се е сринало от 635 хиляди за миналата година, до проекто бюджет от 87 хиляди лв за тази. Центърът се е „оптимизирал“ от 25 на 10 легла, съкратил 7 души от персонала си и задлъжнял с 30 хиляди към доставчици на консумативи и за местни данъци. Заплатите на лекарите са орязани до минимума заложен в колективния трудов договор.

Месечния лимит, който здравната каса отпуска на „кожното“ е 6500 лв. Само за януари са изработени двойно повече. Естествено над тази сума всичко е неразплатено. При констатирането на мини бум-а от сифилис, лекарите на волни начала издирват 138 контактни. Тази превантивна дейност обаче НЕ се плаща въобще и е една от първите, които ще отпадне ако нещата не се променят. Тежките последици се чувстват още сега- от 10 поставени под непрекъснато наблюдение за сифилис в момента, 6 са новородени!

Вариантите за спасение са минаване под шапката на държавната МБАЛ-Хасково. Там обаче е само болнична помощ и издирването на контакти за сифилис и спин не се практикува. От друга страна, Центърът за кожни заболявания е 100% общински. На два пъти-от март до сега д-р Василева пробвала да внесе докладни до Обс Хасково за спешно отпускане на средства. Неуспешно. Преди това говорила с кметската администрация. Отговорили и че исканите 117 хиляди годишно/ под 10 хиляди на месец/ не могат да се отпуснат, защото сметките на общината били блокирани.

Припомняме, че съвсем наскоро, община Хасково сключи договор с фирма-изпълнител за строеж на нов траурен дом, на стойност 242 хиляди лева, макар не само сметките, но целия проект да бе „блокиран“ с решение на общинският съвет.

„Получихме дори и съвети, да излезем в лятна отпуска за да пестим пари“ не скри огорчението си д-р Василева. Освен че това ще затвори най-голямата микологична лаборатория в областта, затваряне на Центъра ще тласне хората към самолечение на кожни проблеми. А това може да има тежки последици. Заради липсата на превантивна дейност пък, в Хасково отново има случай на иначе изключително редкия в съвременността невросифилис при млад човек.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини