Гърци отварят влогове в наши банки

Масово гърците от северните части на южната ни съседка прескачат до златоградските банки, за да влагат парите си на сигурно място.

От няколко седмици банковите офиси в южния родопски град са обсадени от гърци, които отварят влогове и внасят парите си заради страх от фалити на тамошните банки.

Най-често клиентите на местните клонове са от населени места около Ксанти, които са на час-два път от граничния пункт край Златоград.

От отварянето на ГКПП-то през януари миналата година съседите ни ежедневно прескачаха у нас, за да пазаруват евтини хранителни продукти.

През последния месец обаче масово прииждат, за да отварят депозити в местните банкови клонове. Сумите са най-често по няколко хиляди евро, но има и доста солидни влогове. Някои от гръцките клиенти признали под сурдинка, че банките в родината им правели спънки, за да не си теглят спестяванията и да ги влагат у нас.

За събудения финансов интерес на комшиите към нашия пазар, се съди и по раздвижването на имотния пазар край Златоград. Особен интерес за гръцки предприемачи представлявали  малки имоти в околните села.

Все по-често се проучвали и цените на обекти в самия Златоград, коментират местните, но не крият че съседите са трудни клиенти - жестоко се пазарят и искат да купуват на безценица. Дори в магазините „Всичко по 1лев” го удряли на здрав пазарлък. Златоградчани пресмятат, че след отварянето на границата, гръцката инвазията по хранителните ни магазини от Златоград до Смолян, е вдигнала цените на стоките значително.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини