Ромски коне налазиха нова детска площадка в Орфей

Детска площадка с коне. Къде ако не в Орфей

Ромски табун с коне превърна в пасище района около новопостроената детска площадка, между блоковете 15 и 16 в хасковският квартал Орфей. За това ни сигнализира читателят ни Теодор Тодоров, който прилага и снимки. Според него, безобразието продължава вече от дни. Животните оставят фекалии и паразити в непосредствена близост до играещи деца от 2 до 15 годишна възраст. Съвсем наблизо е и най-голямата детска градина в Хасково -№15. Заедно с яслите в нея има над 300 деца. Още 2 пъти по-толкова има в близкото ОУ „Шандор Петьофи“.

Проверката на място потвърди сигналът, като хора от Орфей споменаха, че „пашата“ на животните е обикновено преди обед. Поне три коня се разхождат свободно и пасат необезпокоявано. Животните изглеждат кротки, но не позволяват всеки да ги хване. Понякога бягат и от стопаните си, е видно от снимките.

Проблемът е от много години, признаха от хасковската общинска полиция. Заедно с колегите си от общинската КОРЗ/контрол, обществен ред и законност/, полицаите многократно са ловили коне. Проблемът е, че ромите не идват да си ги потърсят, а общината няма място където да се репатрират бездомни животни.

Отскоро общинска полиция води арестуваните животни на зоопарка и ги държи докато собственикът не се покаже. Когато това стане, го награждават с глоба от 50 до 200 лв ако нарушението е първо. Схемата засега давала добри резултати, похвалиха се от общинска и се зарекоха да проверят сигнала ни.

Г.Христов

Кон бяга от стопанина си ром

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини