Пак избиха рибата по Банска

Тодор първи открил мъртвата риба

Второ масово избиване на риба сполетя река Банска в рамките на два месеца. Днес рибния холокост се наблюдаваше около хасковското село Клокотница. През май мъртвата риба настели бреговете на димитровградските Крум и Добрич.

Сега хилядите мъртви риби бяха още във водата. Днес са били видени от две деца- Тодор и Наско, които през ваканцията не пропускали ден без да се изкъпят в реката. Любимият им „Ванчов гьол“ обаче сега бил гробище за риба.

Децата изтичали до кметът Евгени Трендафилов. Вбесеният селски началник на часа подпали телефоните на РИОСВ. „Всяка година по туй време ми тровят рибата“ емоционално заяви Трендафилов. И понеже всяка година го успокоявали, че било нормално за сезона, Евгени вече бе готов с опроверженията си. „ Кислород във водата има. Не са бракониери, защото ако бе гърмяна, рибата щеше да потъне. Пука и се мехура“.

Изненадващо думите му се потвърдиха и от полеви екип на РИОСВ който дойде да направи замервания. Водата е с достатъчно кислород, ph-то било в норма. Единственото отклонение е прекалено високата температура-28 градуса. Това обаче не може да предизвика масовия мор.

Що годе правдоподобната версия е жегите да са намалили отока на реката. Така хиляди риби да са останали заклещени във вировете. На въпросния "Ванчов гьол" дълбочината е над 3 метра. Ако внезапно, количеството вода е намаляло силно, нищо чудно част от рибата да измре от кислородна недостатъчност, предполагаха от Екоинспекцията. Те обаче не се ангажираха с официална версия.

За сметка на това, хората от Клокотница имат две. Едната е, че рибата се трови от паткарниците в Гарваново, въпреки че тази година уж не работели. Пастири още в събота видели пасажи мъртви риби да се носят по водата преди Клокотница. Втората версия е, че е изсипан промишлен замърсител. Както се случвало и преди, понякога в пущинака идват да мият цистерни. Препаратите не могат да се разнесат бързо заради намалелия приток, и се задържат в убийствени концентрации във вировете.

Сред потенциалните жертви на поредната банска екокатастрофа са и десетките щъркели. Те търпеливо чакаха хората да си тръгнат за да продължат своя пир с вероятно отровната риба.

Повече за поредната еко катастрофа по река Банска вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Реката бе затлачена с мъртва риба

Нахалос отиде много червеноперка, каракуда, кефал...
Кмета Евгени Трендафилов показва местата на които всяка година му тровят рибата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини