Италианският бизнес с интерес към биоотпадъците у нас

 Конкретният интерес за инвестиции в областта на екотехнологиите, са заявили представители на бизнеса от Италия.

Най –привлекателен за предприемачите, участващи в сдружението на италиански фирми, развиващи бизнес у нас- „Конфиндустрия България”, се оказал сектора за оползотворяване на биомасата, оставаща като краен продукт от различни производства.

 Особен интерес фирмите от страната на Ботуша са проявили към остатъците от санитарното почистване на гори и дървопреработването, както и отпадъчната биомаса от млекопреработването /суроватка/ и  животновъдните ферми.
 Идеята за подобни инвестиции в различни региони на България и в частност в Родопите, е  заявена в резултат на срещата на представители на „Конфиндустрия България” с кмета на Смолян Дора Янкова през май тази година.

Според италианците, технологиите на фирмите им ще бъдат предимство за околната среда, за да се решават проблемите с нитратите при изхранването на едрия рогат добитък, свинете със средни размери, както и  почистване на замърсени течащи води от млечната индустрия. Друг акцент от инвеститорския им интерес е  разумното използване на биомасата от горски произход.
 До две седмици се планира и посещение на италиански фирми в България, които ще се срещнат с контрагенти от съответните райони.  Те ще направят и оглед на избраните обекти, за които ще предложат възможност за инвестиране.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини