Държавата пасува, а в Златоград спешно заделят пари, за да спасят болницата

В Златоград не чакат болницата да затъне съвсем, за да търсят изход от кризата

Как се управлява общинска болница по време на криза, показа на практика местната власт в Златоград. За разлика от колегите си в Девин, които допуснаха да се затвори заради дългове болницата в града, общината в Златоград  вече преведе 20 хил.лв. от субсидията за местната лечебница.

Парите вече са в сметките на МБАЛ „Проф. д-р Асен Шопов” ЕООД , след спешната и адекватна реакция на общинския съвет в града. Това се наложи след като държавата остави без отговор искането на болничното ръководство за  субсидия от бюджета.

Такова финансиране  между впрочем е предвидено в Закона за лечебните заведения в отдалечени и труднодостъпни райони на страната, но здравното министерство е приело тактиката да отговаря на подобни мераци по формулата „глас в пустиня”.

Друг е въпросът, че управляващите не са предвидили средства за общинските болници в бюджета на министерството и така държавата бяга от ангажиментите си  към подобен тип лечебни заведения, коментират здравните специалисти.

За да не допуснат хората да останат без здравна помощ, съветниците в Златоград са взели решение да променят предназначението на общинската субсидия, а заедно с това са приели и програма за оптимизиране на финансовото състояние на здравното заведение и то с общински средства.

С отделно решение, Общинският съвет в Златоград е решил да подпомогне и транспорта до центъра в Смолян на болните на хемодиализа.

Съветниците са решили да ограничат разходите на местния парламент и от икономиите да  заделят допълнително 2 хил. лв. С тези пари ще се осигурят придружители на болните по пътя, както и по-нормален като време и качество режим на транспортиране.

Да се търсят допълнителни средства за страдащите от бъбречна недостатъчност се наложи след като Министерството на здравеопазването промени транспортните схеми и финансирането на подобна дейност, поставяйки болните в отдалечените общини в неизгодно положение.

За този жест пациентите от община Златоград, които ежеседмично пътуват до Смолян за животоспасяващите процедури, изпратиха благодарствено писмо до местната власт в родопския град.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини