Бум на болни бебета. 1500 лв глоба за нередовен паяк. Преглед на регионалния печат

"7 села се вмирисват при 35 градуса" съобщава в челно заглавие вестник "Новинар юг". От Стамболийски до Брягово всички хасковски села били с препълнени контейнери, щото две седмици чистачите от "Титан" не вдигали боклука. Хората мислили че на боклукчиите им се счупил камиона. От Титан пък обясняват че чистят всяка седмица, но миналия месец почистили 1 път допълнително. И да не се прекарат, си го удържат от тоя месец. Така през юли вместо 4 курса, Титан чисти 3 пъти. А боклуците ще залежават на 35 градуса. После що да няма болести.

"Искат отвод на д-р Еленски по дело за смърт" на страница 3-та. Д-р Еленски да бъде отзован по делбото за смърта на Христо Георгиев. Това е поискал адвокат Марин Марковски, който защитава близките на пребитият до смърт посред бял ден на центъра, хасковлия. Мотивите на Марковски са, че Еленски живеел в същия вход в който живее и бащата на обвинения в убийство Веселин Бъчваров-Буцата и следователно се познавали добре. Това според юриста правело медика пристрастен. Еленски пък отрича. Той разбрал че е комшия с родата на Бъчваров едва по време на инцидента в центъра.

Марковски подпука и хасковската прокуратура. Според него убийството в центъра на града трябва да се разглежда като предумишлено убийство, а не както са го формулирали хасковските обвинители-причиняване на смърт по непредпазливост. За тези които не са запознати, да припомним, че няколко души се нахвърлили да бият 51 годишния Христо Георгиев, счупили му гръдна гост и гръклян в резултат на което мъжът издъхнал. Толкова за непредпазливостта. Впрочем става дума за хасковската прокуратура. Тя не е повдигнала обвинение, дори по непредпазливост, към пияния шофьор, убил 6 деца в Симеоновград навръх Великден. Той не само е на свобода но и има статут на Невинен!!!

Нищо чудно адвокат Марковски да стопи лагерите на хасковската прокуратура и съд, но май-само ромите имат пари да си го наемат. Българите от Симеоновград са оставени на милостта на незаинтересовани магистрати.

"120 полета и триста литра отрова умориха скакалците" Напастта от марокански скакалци в маджаровско и ивайловградско е овладяна след пръскане с хеликоптер.

"1.5 метра пробойна цъфна в трети подем" водещо на страница втора. Аварията станала в най-големите жеги в неделя. Управителят на ВиК Петко Стойчев разпоредели да се работи и през нощта. "Иначе Хасково оставаше без вода от понеделник". Както се казва, хвала!

"Виена скочи срещу Хасково за чеченец". Впрочем не Виена, а чеченци във Виена. Случаят заинтересувал "Амнести интернешънъл" и големите австрийски вестници. От друга страна пък, това са словоизлиянията на адвоката на Ахмед Чатаев. Той се оплаква от решението на хасковския окръжен съд да екстрадира Чатаев в Русия. Днес в Пловдив апелативния съд ще се произнесе по въпроса. Измежду редовете научаваме още, че в голямото информационно село, всички познават "Новинар Юг", а главните редактори на "Ал Джазира" и "Ню Йорк Таймс" си пият кафето с "Новинар"-а в ръка. После се надпреварват да го цитират.   Много забавно :) Сигурно е нещо като сутрешното им хапче, за да се почувстват по добре. Сутрешните хапчета трябва да се взимат навреме :)

Отново към сериозните неща: "Хасковската микропедиатрия без транспортен кувьоз" Думите са на началничката на отделението д.р Надя Вачева в интервю на стр.6. По думите и работят с морално остаряла техника, която добре че е на стабилна фирма като "Дрегер" и още не се е повредила. Елементарното, транспортен кувьоз за пренасяне на недоносени бебета, няма. А Хасково обслужва и нашата област, че и кърджалийска.  По думите на д-р Вачева има бум на недоносени и болни бебета. Причината е, че се раждат от жени в девича възраст. Част от тях виждат лекар за първи път в деня на раждането. Тревожното е че освен ромки вече има българки които раждат в тинейджърска възраст, а това неминуемо повишава риска от проблеми за плода.

"По 140 дневно сменят лични карти" чело на "Хасковска Марица". Опашките пред паспортна се извили, след като гражданите осъзнали, че няма да могат да гласуват на предстоящите избори, ако документите им са невалидни. Гастърбайтерският поток допълвал задръстването. Преди седмица Haskovo.net засече че за подаване на документи за лична карта и паспорт се губят 7 минути. Дни по-късно, нещата са драматично променени-вече полицай регулира потока влизащи, за да могат гишетата да работят нормално.

"Откриха дневен център за деца в риск". В Свиленград прибраха 226 хил лв европейски пари за да направят дневен център за 20 деца в риск и със здравословни проблеми. След 14 месеца по проект, услугата става делегирана от държавния бюджет.

"4500 лв глоба за незаконните паяци" С по 1500 лв са глобени трите спрени от движение паяка-два в Хасково и един в Димитровград. Актовете обаче са натресени на водачите на специализираните автомобили, макар вината очевидно да е на фирмата, в случая общината. Припомняме че паяците бяха вдигнати на трупчета защото общинското предприятие "Паркинги и Гаражи" няма лиценз за извършване на обществен превоз  на товари срещу заплащане. Нещо повече-общините нямат право на такъв лиценз. Или предпирятието трябва да се регистрира като търговско дружество или услугата да се извършва от наета частна фирма.

И както се оказва за това, че някой не чете закона, виновни са тримата шофьори глобени с по 1 500 лв. България.

"Галактион с литургия в село с 32 души" Старозагорският митрополит лично ще отслужи литургия на празника "св. Петър и Павел" в село Ламбух. Там има само 32-ма жители включително и 101 годишната баба Матена, която бие камбаната.

"Задържаха граничен полицай, прекарвал бракувана в Гърция мръвка" водещо на крими страницата. Полицаят е Милен Христов на 30 години, старши полицай в ГПУ Свиленград. Шофирал лично един от микробусите, който внесъл в България 7 тона мръвка с изтекъл срок на годност. Той минал през границата под безучастните погледи на своите колеги от смяната. Полицаите са задържани и ще се разследват заедно с Милен Христов. Скандалното в случая е, че границата с Гърция е вътрешна за Евросъюза и там по принцип няма санитарен контрол. Това предполага десетки микробусчета с престояла, бракувана или направо опасна храна.

Нищо интересно по спортните страници.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини