Болницата в Девин остава затворена и тази седмица

И тази седмица хората от три общини ще се спасяват кой както може и ще пътуват за доктор с автобуси и коли до Смолян

МБАЛ- Девин остава затворена и през тази седмица, съобщи д-р Петър Дечев, член на борда на директорите. От понеделник до 15 юли включително, персоналът от 82 души излиза в неплатен отпуск.

Удължаването на принудителните отпуски се налага заради липсата на отговор от Община Девин дали ще приведе пари на лечебницата.

МБАЛ- Девин затвори 4 си отделения и спря прием на болни на 4 юли по решение на борда на директорите заради тежкото финансово състояние.

Болницата е със запорирани сметки от кредитори заради борчове от 1.8 млн.лв., а персоналът не е получавал заплати от месеци.

 Община Девин разчита да покрие по-голямата част от дългове на болницата, с продажбата на дела си в луксозния петзвезден СПА хотел „Орфей”.

На 12 юли в Девин депутата от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова, ще се обсъди с  представители на общината и здравното заведение бъдещето на болницата.

Настоящото ръководство на МБАЛ в родопския град не подкрепя идеята за преструктурирането й в медицински център, който няма да може да лекува болни, а ще подпомогне само доболчнината помощ в региона.

Така пациентите от общините Девин, Борино и Доспат с нужда от хоспитализация, отново ще пътуват на 50 км. до Смолян или на 150 км. до Пловдив.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини