Деца в риск „пътуват” до Китай и Тибет

На предишно издание на академията децата от домовете "живяха" няколко дни в приказния свят на Индия

Деца от дома за деца лишени от родителски грижи в Широка лъка за един месец ще се пренесат в приказния свят на фолклора от Китай, Тибет и Монголия.  

Лятната Театрална Академия за Деца в риск 2011 г.  се провежда за девето поред лято в родопското село, съобщиха организаторите от Фондация за култура “Ден Гри - Х”.

В програмата на академията има миниум 6 творчески ателиета по театър, танц, музика, кукли, маски, бойни изкуства, йога, които въвеждат децата в приказния свят на древните традиции и култури от различни краища на света.

В рамките на 3-4 седмици всяка година международен екип от 25 млади артисти работи с около 70 деца от района на Смолян и Девин.

 Основната цел на проекта е с помощта на изразните средства на театъра да се провокира и освободи естествения детски ентусиазъм към изкуство, за да се изградят трайни социални умения. Децата се възпитават в толерантност, креативност и дисциплина. Чрез провокиране на въображението се учат на морални ценности, себеизразяване, самочувствие, концентрация и интеграция в група, обясняват организаторите.

Денят на фестивала ще превръне Широка лъка в театрална сцена  изпълнена с детски представления, приказна феерия и танци.

Това лято ще им гостуват връстници от Центъра за настаняване от семеен тип в Смолян и социалния дом  “Олга Скобелева” в Пловдив, както и ученици от основни училища в Широка лъка и Панагюрище. Във финалния ден на проекта 16 юли за гала спектакъла ще пристигнат и деца от Холондия. Приказният фестивал ще се проведе на открита сцена в двора на училището в смолянското село, изцяло сътворена от децата и артистите, участващи в проекта. 

По традиция за театралния празник се очакват и над 150 деца от други социални и учебни заведения от Девин, Гоце Делчев, Хасково.

Проектът Лятна Театрална Академия за деца в риск на практика представя  и популяризира иновационен модел за работа с малчугани в неравностойно социално положение. Чрез  изкуството, те се учат да общуват с хората и света около себе си.

Проект Девета Лятна Театрална Академия за Деца в риск 2011 г. е селекциониран  от Райфайзен Банк за втората дарителска кампания „Избери за да помогнеш” и е означен като една от значимите и актуални български каузи в областта на образованието и културата.

Партньори на домакините от Дома за деца лишени от родителски грижи “Катя Ванчева”в Широка лъка, са община Смолян, основното училище в Широка лъка и холандският университет за изкуства в Утрехт.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини