Лекуват експериментално в хасковската болница

В отделенията по гастроентеорология и 3-то вътрешно се извършва експериментално лечение с нови лекарства, научи Haskovo.net. В ролята на опитни зайчета са специално наети пациенти. Върху тях се проверява въздействието на продукти на фармацевтични компании.

Медикаментите обаче са одобрени от националната изпълнителна агенция по лекарствата, уточни началникът на областната болница д-р Тодор Пандов. По думите му тази практика е от години в Хасково. „Това не са лекарства които да речем досега са се употребявали само върху животни, а сега се тестват върху хора. В България такива опити не се правят“ категоричен е Пандов. Например, на пациентите в двете отделения се дават лекарства от групата на калциевите антагонисти, широко използвани и сега. Целта е да се прецизира ефекта им. В така наречените двойно следи опити се дават два близки по съдържание медикаменти и се изследва резултата. В други случаи се комбинира лекарство и физиологичен разтвор с цел установяването на така наречения плацибо ефект. Тоест ефект постигнат без използване на лечебно средство.

В никакъв случай няма вредни последствия, категорични са лекарите. Няма обаче и кой знае какви позитивни, поне що се отнася до финансовата изгода за болницата. „Годишно около 5 хиляди лева. На фона на бюджета ни това са трохи. Колко получават лекарите, в чийто отделения се извършва това лечение/д-р Дочев и д-р Милева, Б.А/ не знам. Нито знам принципа на който се избират пациентите“ уточни Пандов.

Начина за провеждане на експерименталното лечение се контролира от специална независима комисия и със знанието на изпълнителната агенция по лекарствата.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини