Опасност от облъчване в Ортопедия, заради рентген по стаите

Преносимият "Кугел" прави снимки по стаите, въпреки изискванията за безопасност

Хасковското ортопедо-травматологично отделение е опасно за пациентите си, защото в него се правят рентгенови снимки по стаите с лежащо болни. За това алармираха читатели на Haskovo.net преминавали през различни периоди през отделението. Според тях, практиката да се правят рентгенови снимки по стаите, и да се излагат останалите пациенти на риск от облъчване, е отдавна.

Пред Haskovo.net началникът на отделението д-р Румен Иванов не отрече информацията. Уточни че преносимия рентгенов апарат тип „Кугел“ се използва само когато основния рентген в операционната е повреден. Както е и в момента. От друга страна, поради свиването на леглата в отделението, то не може да отдели специална стая където да бъдат снимани пациентите. Предназначената за целта стая в момента се използва за манипулационна. Помещението обаче в никакъв случай не е обезопасено срещу радиоактивно облъчване. Нито има двойни врати нито оловни прегради. Стая като всяка друга стая.

Лекарите признаха, че снимането по стаите не е съвсем безопасно, макар че се взимали всички мерки облъчването да е минимално.

От друга страна обаче, в Ортопедия са на намален работен ден от 7 часа, именно заради вредни последствия по време на работата им. Отскоро, при ортопедите се е нанесло и отделението по патоанатомия. Интересното е че там лекарите също са с намалено работно време заради отровните химикали с които работят. Двете отделения не са изолирани. Въздушните потоци свободно преминават от едното в другото. Двойна доза.

Проблемите с достатъчността на базата са от миналата година, когато леглата в ортопедия се свиха почти двойно. В момента има място само за 10 лежащо болни, а половината от травматологията е дадена на патоанатомията. За да избегнат проблема с облъчванията по стаите, досега пациентите са били снимани в операционната. По модерната апаратура там обаче се поврежда често. Отделно, че и самата операционна не е изолирана според стандартите за правене на рентгенови снимки.

По наблюдение на екипа ни, „Кугелът“ не се използва само в Траматология. Днес например той бе на разположение и на трето вътрешно отделение, намиращо се два етажа по-нагоре.

Г.Христов

Плаката се поставя под участъкът който трябва да се снима. Макар и минимално, има облъчване и за останалите
Модерният рентген "Сименс" в операционна е повреден. Често се случва
Стаята която трябва да е за рентгенови снимки в момента е манипулационна
Единственото пригодено помещение с двойни врати и изолация-е за проявяване на снимки, показа д-р Иванов
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини