20 хил волта едва не изпекоха фермер, опожаряват 20 дк жито

Стълбът от който тръгнал пожара

Токов удар от стълб с високо напрежение едва не „опекоха” земеделецът от хасковското село Динево Русан Христов. Към обяд той се върнал от Хасково за да нагледа жътвата на пшеница от взетата под аренда земя край селото. Точно тогава от електропровода за високо напрежение нещо „изпращяло” и пред очите на човека се образувала волтова дъга. В момента когато тя докоснала житото, то пламнало като барут.

„Счупихме си краката да бягаме. Падна съвсем близко до нас” свидетелства приятелят на Русан Тодор Тодоров. Двамата били тлкова изплашени че избягали на поне 200 метра от нивата и панически зазвънели на 112. После обаче стопаните в тях надделели и като видели как хлябът изгаря в пламъците, грабнали тупалки и почнали да гасят.Дошли и други от селото. Викнали на помощ и трактор, да изоре преграда между пламъците и другата земеделска продукция. Машината обаче се повредила. Необезпокояван, огънят „ожъна” към 20 декара за четвърт час и спря едва до полето на все още зелените слънчогледи. Пристигналите две пожарни от хасковската служба угасиха пламъците и обезопасиха района.

Почти веднага пристигна и кола на EVN. Енергопреносителите огледаха с бинокъл проблемният стълб, навъртяха десетина разговора по джиесемите и отпрашиха. „Има ли начин да си поемат отгворността? Те ни изгориха житото” плахо запита Тодоров и получи присмеха на съселяните си.

„Нали ги чуваш по рекламите-Като спрем ние спира и България. Те само зимат и спират” с горчивина обясни един от зяпачите.

Групата остана на мястото на пожара дълго след като пожарните си заминаха. Гледаха тлеещите огнища и пазеха да не пламне отново.

Г.Христов

ПРусан Христов първо побягнал после почнал да гаси с тупалка
20 дка жито станаха на пепел
До слънчогледите още тлееше
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини