Цените на горивата няма да падат повече

С 10 на сто се е увеличила цената на бензина през последната една година.

Въпреки това горивата у нас остават най-евтините в ЕС. През последната седмица бензинът поевтиня с 5-6 стотинки. Това се дължи на освобождаване на петрол от резерва на Международната енергийна агенция. През миналия месец Международната енергийна агенция освободи 30 млн. барела от стратегическия си резерв.

Така цената на петрола се срина с 6%. Това оказа влияние и върху цената на бензина у нас, който поевтиня с 5-6 стотинки за литър и достигна до стойности от 2 лева и 35 стотинки.

Освобождаването от резерва е в отговор на намалените добиви на петрол от страна на Либия и в съшото време голямото търсене от страна на развиващите се икономики като Китай например. Тази мярка обаче прави непредвидимо с колко точно ще поскъпне бензина след като едномесечното снабдяване на петрол от резерва спре.

Въпреки временното намаление на цената на бензина, горивата у нас остават най-ниски в ЕС. Годишното поскъпване е в размер на 10 на сто. Така за да стигнете от София до Бургас, тази година ще трябва да платите с 6 лева и 50 стотинки повече за разход за гориво. Прогнозите на Валентин Кънев са, че цените на горивата ще вървят нагоре. А ако правителството увеличи и акциза, тогава поскъпването може да бъде значително.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини