Решено: МРЗ става 270 лв. от септември

Правителството реши минималната работна заплата да се вдигне от 240 на 270 лева от 1 септември.

Вдовишките пенсии също ще се повишат от тази дата с една трета, стана ясно на пресконференция в Министерски съвет.

Очаква се промените в Кодекса за социално осигуряване да бъдат приети от парламента преди лятната ваканция.

Част от обвързаностите на минималната работна заплата с други плащания ще отпаднат от 1 януари 2012 година, стана ясно на пресконференция в Министерски съвет. В социалната сфера се увеличават 18 плащания, както и стипендиите, които ще останат свързани с увеличението на минималната работна заплата.

"Може би има смисъл и би трябвало да останат обвързани с минималната работна заплата", каза финансовият министър Симеон Дянков. Според него, за бюджет 2012-а година може да се мисли и за увеличение на детските надбавки. Сред тези, които ще отпаднат са субсидията за политическите партии и таксата за преглед при лекар. За общините няма да има помощи.

Припомняме, президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви миналата седмица, че приемат размера от 270 лв. като междинна стъпка и в бюджетна процедура 2012 г. Те ще продължат да искат увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2012 поне на 290 лв.

Според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, увеличаването на минималната работна заплата ще влоши макроикономическите параметри и ще забави растежа. Той уточни, че въпросът с увеличаването на МРЗ трябва да се обсъжда в хода на подготовката на бюджета за следващата година, защото планираните очаквания за ръст на приходите не се оправдават, а се наблюдава задържане на растежа и „второ дъно” на кризата.

Велев подчерта, че няма икономическа логика при отрицателен ръст да се повишава минималната работна заплата. Според него това би довело до увеличаване на бюджетния дефицит, който и без това вече се компенсира със заемни средства, т.е. с увеличаване на публичния дълг.

Експертът предупреди, че увеличаването на минималната работна заплата ще увеличи натиска и разрастването на сивия сектор, защото все повече работодатели се изкушават да отчитат официално по-малко разходи за труд и да плащат част от възнаграждението извън счетоводно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини