При фиксиране на цените на лекарствата, те ще спаднат с 20%

Над 100 фармацевти се събраха на протест пред НДК срещу промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, предаде Агенция "Фокус".

Протестиращите поискаха оставката на здравния министър и на ресорния зам.-министър. Те поискаха още да се върне за преразглеждане законът, за да се стигне до консенсус с всички фармацевтични организации.

Фармацевтите поискаха да има един специалист в Министерството на здравеопазването, който да отговаря специално за лекарствената политика и да се спрат експериментите.

Те попитаха кой тиражира лъжата, че ако се фиксират цените на лекарства, цените ще скочат. Те дадоха за пример Германия, където от фиксираните цени са спестени 1.5 милиарда евро за половин година. Фармацевтите обещаха при фиксиране на цените, те да спаднат с 20%.

"Защо само в България няма концепция за национална лекарствена политика", попита председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. Според него в момента "нагло се прекроява закона". По думите му Европесйкият съюз няма да позволи това да се случи.

"Ако имаше лекарствена политика, нямаше да има как през три-четири месеца да се изпълняват лобистки поръчки и да се правят минимум по 4 поправки на закона годишно", каза Ненчев.

"Казват, че ние мечтаем за светлото минало и социализма. Но това не е вярно. В две трети от държавите в ЕС цените на лекраствата са фиксирани", това каза Ненчев във връзка с нападките срещу фармацевтите за исканите от тях фиксирани цени на лекарствата.

"Недостиг на фармацевтични кадри има в цяла Европа", каза зам.-председателят на съюза Аделина Любенова. Според нея е важно пациентите да знаят, че за фармацевтите те не са цифри и че е крайно време те също да си потърсят правата, защото скоро България ще остане без фармацевти.

До сцената на протеста бе изградена импровизирана шатра, в която имаше врачка и стъклено кълбо, които символизират начина, по който ще бъдат консултирани пациентите занапред, ако бъдат приети промените в закона.

Стотици черни балони бяха пуснати в небето над НДК. "Ето така ще излитат душите на пациентите, когато са неправилно консултирани – безвъзвратно, безшумно. Защото някой, който е на мястото на специалиста, може да сбърка вашето здраве, това на детето ви, на майка ви и после да ви каже извинявай", коментира Ненчев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини