Газът ще поскъпне с над 4% от 1 юли

Природният газ ще поскъпне с малко над 4 процента от 1 юли, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Това е значително по-малко увеличение на цената на синьото гориво от искането на „Булгаргаз" за ръст с близо 7 на сто. Заради това ще бъде преизчислено и поскъпването на парното и топлата вода за третото тримесечие на годината.

„Булгаргаз" настоява за поскъпване на синьото гориво с 6,91 на сто от 1 юли, като исканото увеличение е коригирано минимално надолу спрямо първата прогноза, направена през май, за скок със 7,12 процента.

Регулаторът счита, че има основание цената на газа да се повиши, но много по-малко отколкото предлага „Булгаргаз". „Нашето предложение е за повишение от малко над 4 процента", обясни Семерджиев.

Цената на синьото гориво е решаваща за определяне на цените на топлата вода и парното за периода от 1 юли до края на септември.

Заедно със старото увеличение ще преизчислим как ще се отразят цените на отоплението, каза председателят на ДКЕВР. Вероятно поскъпването на газа ще се отрази на цените на топлинната енергия с около 2-3 процента, допълни Семерджиев, като уточни, че за различните общини ще е по различен начин. „Ще има общини, в които топлинната енергия няма да поскъпва дори при вдигане на цената на газа", обясни шефът на регулатора, давайки като възможни такива примери Бургас и Плевен.

Окончателното решение за новите цени на природния газ, топлата вода и парното трябва да са ясни в края на юни.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини