Изключително висока радиация измериха в Първи реактор на „Фукушима 1”

Изключително високо равнище на радиация е измерено в един от реакторите на японската атомна електроцентрала „Фукушима 1”, която претърпя авария вследствие на разрушителното земетресение и причинените от него вълни цунами на 11 март, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на компанията оператор ТЕПКО.

Радиацията в Първи реактор на АЕЦ „Фукушима 1” е достигнала 4000 милисиверта в час. ТЕПКО предполага, че повишаването на концентрацията на радиоактивни частици се дължи на изпускането на гореща пара от повредена тръба в системата за поддържане на налягането в реактора. На места температурата на парата достига 50 градуса по Целзий. Тези данни са били получени с помощта на американски робот, пуснат в действие в сградата на реактора, пише БГНЕС.

Високата радиация усложнява сериозно ремонтните дейности в атомната централа. Допустимото от японските власти равнище, на което може да бъдат изложени ликвидаторите на аварията, е 250 милисиверта в година.

Наскоро високи нива на радиоактивни материали са засечени на дъното на Тихия океан по 300-километрова ивица край авариралата АЕЦ „Фукушима 1” в Североизточна Япония. Йод и цезий в концентрация, превишаваща няколкостотин пъти допустимите норми, са била открити между 9 и 14 май на десетина места, отдалечени на 15 до 50 км от брега, в обширен район между префектурите Мияги и Чиба.

На 11 март Япония беше разтърсена от земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер - четвъртото най-силно в света от 1900 г. насам. Последвалата вълна цунами в префектура Иуате беше висока повече от 30 метра и е достигна до брега 26 минути след труса. Часове по-късно още шест големи вълни удариха японското крайбрежие.

Атомната централа „Фукушима 1”беше повредена от катастрофалното земетресение с магнитуд 9 и последвалото цунами на 11 март, които доведоха до изключване на охладителните системи, причиниха пожари, експлозии и изтичане на радиоактивни материали в околната среда.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини