Българският водороден автомобил - 480 км с литър гориво

В техническия университет в София е проектиран и създаден първият български автомобил, който използва за гориво водород. На пистата Лаузиц в Германия, където между между 26 и 28 май сили премериха 212 отбора от 27 европейски страни, "Лина Н2" се класира четвърти.

Целта на надпреварата е да се измине най-дълго разстояние с най-малко количество гориво, като за сравнителна единица се използва енергията, съдържаща се в литър гориво.

На екомаратона студентите успяха да изминат 63 км. с един киловат час енергия, което се равнява на около 480 км с еквивалента на един литър гориво. Колата на ТУ-София ЛИНА ВОДОРОД е първият студентски автомобил с този тип задвижване, направен в България.

Автомобилът е построен за 6 месеца, а проектът е струвал малко над 15 000 евро. Колата може да стигне скорост до 45 км/ч.

Студентите от ТУ-София, които участват за четвърти път тази година залагат на водорода. Той се съхранява в резервоар и се вкарва в горивна клетка, където прави химична реакция с кислорода от въздуха, като при нея се отделя електричество. То се използва за задвижването на колата, чрез електромотор. Софийският състезателен електромобил се казва "Лина Н2", като купето е същото, като през миналата година. По него обаче са направени подобрения по аеродинамиката. Теглото на цялата кола е намалено.  Промените включват още замяната на верижната предавка със зъбна, която е по-компактна и има по-голям капацитет на полезно действие. Автомобилът има и шок сензор, прекъсващ подаването на водород, ако засече удар. С тази новост студентите студентите са трети в състезанието за безопасност. 

"Лина Н2" е дълга 2.7 метра и може да развие максимална скорост от 45 км/ч.

За момента рекордът се държи от кола на френския политехнически университет в Ница, която през 2010 г. даде резултат от 4896.1 км/л.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини