BMW 328 Hommage в чест на 75 години от оригиналния модел

Преди три години по време на Concorso d’Eleganza Villa d’Este от BMW разкриха своя смазващо красив прототип М1 Hommage. На същото събитие, но тази година, баварците отдават почит на друг свой исторически модел, а именно легендарния спортист 328 от 30-те години на миналия век.

Може би някои се сещат, че през 2011 година е 75-годишнината на оригиналния BMW 328 и в чест на този крайъгълен камък BMW планират редица събития, включително и представянето на новия прототип 328 Hommage. Прототипът е описван като модерна интерпретация на историческия модел – нещо, което според BMW, дизайнерите на оригиналния 328 (Фриц Фидлер и Рудолф Шлайхер) биха направили в днешно време, използвайки настоящите технологии.

Както и оригинала, така и новият 328 Hommage отдава специално внимание на олекотената си конструкция, като по този повод много компоненти при прототипа са изработени от подсилена с карбон пластмаса. Общата маса на колата всъщност 780 кг.

Няма много данни за това, което задвижва колата, като изключим, че става дума за 3-литров шестцилиндров агрегат. Можем да си представим обаче, че при толкова олекотена каросерия и същите 335 к.с. и 450 Нм като при битурбо агрегата от BMW 1-Series M Coupe (макар и да не е сигурно, че точно този вариант е използван) колата би трябвало да е ракета.

В интериора доминират кожа, матирани и лакирани черни елементи от алуминий, както и редица карбонови детайли. Панелът с инструменти е доста постен, като на практика основно впечатление прави единственият кръгъл инструмент – големият оборотомер. Други интересни джаджи все пак са инструментите за температура на маслото, налягането при маслото, както и за температурата на водата.

Нещо особено е интересно е т.нар. "tripmaster". Панелът всъщност е оборудван и с два телефона iPhone, поставени в специални държачи, като тяхната задача е да бъдат допълнителни дисплеи за водача и спътника му. На първо място те могат да бъдат използвани като хронометри за измерване на време на обиколка, а на второ – като GPS-и. Най-хубавото е, че покрай факта, че телефоните са два, всъщност водачът и спътникът му могат да използват две различни функции едновременно. След пътуването телефоните могат да бъдат свалени от държачите и да бъдат използвани стандартно.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини