Алма матер с прием като в Сорбоната. Преглед на националния печат

"Труд": Американски посланик за българския парламент: Един боклук излиза, друг влиза

Един боклук излиза, друг боклук влиза. Така бившата посланичка на САЩ Нанси Макълдауни е озаглавила свой доклад от 2 юни 2009 г. за предстоящите тогава у нас (на 7 юни и 5 юли) избори за Европарламент и за Народно събрание. Документът се появи в сайта Биволъ , който го е получил от Уикилийкс . Макълдауни посочва, че заради очертаващата се липса на изявен фаворит за пълно мнозинство най-вероятният изход от вота на 5 юли е голяма коалиция между ГЕРБ и БСП. Но пише и за опити на президента Георги Първанов да наложи сформирането на правителство от технократи.

"Стандарт": Доган: Връщат ме в играта

Ще искаме предсрочни избори, ако Бойко Борисов продължи да търси подкрепа от Волен Сидеров. Това обяви вчера в шуменското село Пристое зам.-председателят на ДПС Рушен Риза. Той твърди, че ако поведението на атакиста е умишлено, с него трябва да се занимава прокуратурата. Ако ли пък вярва в това, което прави, той е за 4-и километър, отсече Риза.
Не им вярвайте - Доган и Сидеров се хранят от една и съща почва, коментира в отговор бившият втори в движението Касим Дал, който също дойде на стадиона в Пристое. Заради присъствието на отцепника стадионът беше охраняван от десетки жандармеристи с щитове.


"Стандарт": В БНР: Волен се сби и с депутат


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и изключеният от ДПС депутат Корман Исмаилов се хванаха за реверите. Екшънът се разигра вчера сутринта в студиото на БНР по време на предаването "Неделя 150". Двамата започнали да се дърпат и бутат, при което лидерът на "Атака" загубил две копчета. Бързата намеса на водещия Величко Конакчиев и редактора на предаването Владислав Прелезов предотврати по-сериозен инцидент. Конакчиев обаче вдигна високо кръвно и от носа му потече кръв. За да укротят страстите, музикалните редактори се намесиха за 15 минути.
Повод за сборичкването в радиоефира стана боят между атакисти и мюсюлмани в петък пред джамията в София. Искрата запали снимка, показана от Сидеров в БНР, на която се вижда как мюсюлманин размахва нож по време на сбиването пред мюсюлманския храм. Според лидера на "Атака" преди джамията са се били събрали ислямисти, които били водени от основателя на ислямистка партия "Отоман" Юзеир Юзеиров. "Кой е този тук, кой е този? Кажете му името, това е ваш човек, мюсюлманин, кротък, молещ се, с нож в ръка...", запита Сидеров.

"Монитор": Алма матер с прием като в Сорбоната

Алма матер подготвя реформи в приема и въвеждане на правила за някой специалности като във френската Сорбона - всеки желаещ се записва с диплома за завършено средно образование, а пресяването става по-късно по време на следването.

„Представете си, че можете да учите във висше училище, без да полагате кандидатстудентски изпит. Кое висше училище и коя специалност бихте избрали?" Това е един от основните въпроси в социологическо проучване на Софийския университет до всички кандидат-студенти. Замисълът е анкетата да послужи като основа за бъдещи реформи в приема на най-елитното висше училище, показа проверка на „Монитор".

Създателите отричат да повлияе върху класирането и записването тази година. Но всички въпроси са зададени с цел да се проучи социалният и образователният профил на мераклиите за място в Алма матер.

"24 часа": Слагат на етикета на шунка и филе колко вода има

Държавата ще променя наредба, за да вкара изискването на етикетите на шунка и филе при добавяне на вода да пише колко е тя. Това обяви шефът на агенцията по храните Йордан Войнов пред 24 часа . Ще се обявява съставът на вложените продукти по низходящ ред. Например първо да е месото, ако е най-много, после водата и другите съставки, които са ползвани. Промените се правят, след като 24 часа писа, че е масова практика с тумблери и шприцове да се вкарват разтвори в месни продукти . Така от 10 кг могат да се получат 15 кг филе например. Водели се разговори и за приемането на стандарт...

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини