Засякоха радиоактивни български гъби

Властите във Великобритания сигнализираха чрез системата за бързо предупреждение за храни и фуражи на ЕС за установени високи нива на радиоактивност в пратка от български гъби, алармираха "Зелените". Нивата на радиация в тях са от 4950 бекерели на килограм, което е 10 пъти над нормата, която ЕС прие за продукти, идващи от Япония след катастрофата в АЕЦ Фукушима 1.

Партидата е на Пазарджишката фирма Денели ЕООД и е била изпратена с посредничеството на холандска компания.

От Българската агенция за безопасност на храните твърдят, че става въпрос за партида от 630 кг. сухи губи от миналогодишната реколта на Денели ЕООД и че три от четирите вида гъби били проверени.

Експерти в бранша твърдят, че манипулациите на пробите са възможни, тъй като се проверяват само най-сигурните партиди, а впоследствие за пазара се добавят други, с по-ниско качество и с по-висок риск.

Депутатът от Зелените в Европейския парламент Михаил Тремоуполос реагира моментално с въпрос към Европейската комисия по този случай.

Възникват няколко въпроса. Първо, дали тези радиоактивни гъби са с български произход, и, второ, може ли да са получили тази радиация вследствие близостта си до бивши уранови мини или хранилища на радиоактивни отпадъци? В Западни Родопи има 7 изоставени уранови мини. Това са Елешница, Калъч борун, Селище, Беслет, Доспат, Герзовица и Здравец. Хранилища на радиоактивни отпадъци в региона не са известни. И, трето, след като радиоактивни гъби са стигнали до Великобритания, има ли на пазара у нас от тях?

Партия Зелените настоява да бъде извършена спешна проверка на търговската дейност на фирма Денели ЕООД, както и да се засили контролът на всички хранителни продукти, които влизат и излизат от страната ни. Проверките за радиоактивност трябва да са неизменна част от този контрол.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини