Вариант 2 на днешната матура

Дванадесетокласниците ще пишат по Вариант 2 на днешната матура. Вторият държавен зрелостен изпит е по избираем предмет, който се изучава в задължителната програма до 12 клас. Броят на допуснатите ученици до втора матура е 68 898. Изпитът ще се проведе в 826 училища в страната.

Главният експерт по философия Албена Чупетловска заяви, че на матурата по философия тази година са се явили около 6300 дванадесетокласници. Изпитът се състои от три типа задания: въпроси с избираем отговор, отворени въпроси и създаване на философско есе. Всички те имат еднаква тежест по отношение броя точки, които дават. Учениците могат да избират по три зададени фрагмента по Монтен, Платон и Жан-Пол Сартр, предаде КРОСС.

"Матурата дава възможност компетентностите, добити при изучаването на различни предмети, да се приложат", обясни Чупетловска.

По география зрелостниците ще трябва да отговорят на 39 въпроса, като 30 от тях са с затворен отговор, 8 са с отворен, а темата на въпроса за разработка е „Характеристика на Северен централен регион”. На този изпит ще се явят най-много ученици – около 25 000.

Според главен експерт Христина Маркова масово се избира географията за матура, тъй като основното схващане сред учениците е, че това е лесен предмет, а отговорите на повечето въпроси се знаят от обща култура.

Около 5 600 зрелостници се явяват на матурата по история. Те ще отговарят а 38 въпроса и да пишат по темата „Как Хан Тервел утвърдил българската държава като фактор на Балканския полуостров в началото на VIII век”.

Експерт Марина Бенова обясни, че учениците ще трябва да наблегнат на управлението на Хан Тервел и да поставят основно акцента върху международните отношения.

100 точки е максимумът, който зрелостниците могат да получат в зависимост от представянето си на днешния изпит. 30 – от модула затворени въпроси, 35 – от отворените и 35 от темата. По традиция изпитният вариант беше изтеглен от журналист.

Зам.-министърът на образованието милена Дамянова обясни, че от изпита по БЕЛ, който се проведе във вторник, има пет анулирани работи в страната заради опити за преписване. От допуснатите до първата матура са се явили над 98% от учениците. За сравнение, миналата година те са били едва 94%.

По повод темата „Животът и книгите” по книгите и стихотворенията на Атанас Далчев, по която 12-класниците трябваше да пишат, зам.-министърът обясни, че „е нормално ученици в 12 клас да могат да пишат по тази тема и не би трябвало за тях да представлява трудност”.

По време на първата матура е имало проблем с електрозахранването в 12 СОУ в София, но проблемът е бил отстранен бързо.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини