Второкласниците също ще учат цял ден

От новата учебна година второкласниците преминават на целодневно обучение, реши правителството. По желание на родителите то ще се въведе и за децата от ІІ клас на държавните и общинските училища. Учебната форма за малчуганите от 2 клас ще може да стане факт, ако са на лице необходимите санитарно-хигиенни условия.

През учебната 2010г/ 2011г. целодневната организация на учебния ден беше въведена само за първокласниците.

Поетапното й въвеждане цели да се преодолеят проблемите с отпадане на ученици от българското училище, както и да се повиши качеството на обучението. Като ефект от въвеждането на новата форма се очаква и увеличаване на силата на въздействие от страна на неформални групи извън семейството и училището.

Според експертите, наличието на втори учител- възпитател, създава предпоставка за среща на детето с алтернативен педагогически стил на общуване, който може да е от първостепенна значимост за подготовката му и изявата му в училище.

Предвижда се да бъдат обхванати около 41 800 ученика от II клас, като в това число не са включени пътуващите ученици от средищните училища. Необходимите средства – 5,5 млн. лв., са осигурени по бюджета на МОМН.

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини