Фармацевти: Обърнаха аптеките на магазини! Собственици-това са глупости

Анушка Найденова връчва декларация на областният Данев и показва плаката с готвения протест

Всеки който не е магистър фармацевт или помощник-фармацевт да бъде изхвърлен от търговията с лекарства. Категоричното искане бе връчено днес от българският фармацевтичен съюз в Хасково на областният управител Румен Данев. Вносители бяха дългогодишната аптекарка Анушка Найденова, зампредседател на регионалния фармацевтичен съюз и колежката и Петя Колева. Нотата е част от националния протест на фармацевтичният съюз който ще прерастне в ефективен на 27-ми май. Тогава пред министерстовто на здравеопазването ще се съберат недоволни аптекари.

Аргументите на съсловната организация са прости-Лекарствата са специфична стока която трябва да е предлагана само от специалисти, в случая фармацевти. Продажбата на медикаменти върви със задължителна консултация и упътване, което неспециалист би объркал. А последствията могат да бъдат сурови за здравето на пациента.

На въпрос на Haskovo.net трябва ли козметиката и хранителни добавки, предлагани в аптеките, да бъдат също продавани от висококвалифицирани специалисти, като фармацевтите, Анушка Найденова първо отговори че аптеката не е магазин че да продава храна и козметика. Наложи се колежката и Петя Колева да доуточни, че козметиката в аптеките обикновено е медицинска и всеки фармацевт държи изпит за боравене в нея. Това касае както широко търсени продукти като "Лиерак" и "Виши", така и масажни кремове, че дори и пасти за зъби.

„Ако сте отишли за козметика, но решите да си купите и лекарство-на втора опашка ли ще се редите? Или ще си го поискате от човека дето ви обслужва на щанда с козметиката?“ даде пример г-жа Найденова. Въпреки, че на теория само фармацевти трябва да отпускат лекарства, обратни примери има много.

Според контрааргументите застъпвани главно от асоциацията на собствениците на аптеки /АСА/, исканията на Фармацевтичният съюз са бунт на по-малките аптеки срещу големите вериги, където част от персонала не е с висше фармацевтично образование. Според АСА искането всеки работещ в аптеки да е фармацевт е също толкова абсурдно, както да се иска в болницата да работят само лекари, включително и при поставянето на превръзки и смяна на абукати, тоест функциите на сестри и фелшери. Ако в една голяма аптека с десетки души персонал, всички са фармацевти, разходите за заплати и осигуровки ще изядат огромна част от печалбата на големите аптеки които по правило поддържат по-ниски цени.

След като не могат да се борят ценово с пазарно-ориентираните аптеки, от БФС налагат безумни искания като пределни високи цени на лекарствата и изискването в аптеките да работят само магистри категоричен е председателят на АСА Николай Костов в интервю пред специализирания сайт Фрамар Медия. В малки аптеки с един служител, обикновено собственика, това е възможно, но във веригите, е абсурдно магистри да се занимават с етикетиране и опис на артикулите, даде свой пример Костов.

Няма яснота коя хасковска аптека каква позиция застъпва, нито кои ще се отзоват на призива за национален протест.

Г.Христов

Найденова и Петя Колева представяха Българският фармацевтичен съюз
Николай Костов от АСА смята че това е удар срещу собствениците на големите аптеки
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини