Хасково с по-скъпа вода от август-от 20 до 90 ст на кубик

инж. Петко Стойчев сервира новия "взрив" за бюджета на хасковлии

Водата в Хасково ще поскъпне с 20 до 90 стотинки на кубик, като най-късно това ще се случи през август. Причината е влизане в експлоатация на новата пречиствателна станция за отпадни води в края на този месец. Тя ще натовари сметките на абонатите с такса пречистване, която ще е различна в зависимост от замърсяването което предизвиква всеки потребител. Най-голямата група, домакинствата, ще плащат не-по-малко от 2.52 за кубик.

Това обяви управителят на хасковското ВиК инж Петко Стойчев на специален брифинг. Водният шеф дълго време се противопоставяше на приемането на станцията, но вече няма накъде. Съоръжението има акт 15, а днес е втория ден от 72 часови проби. След тях се получава и акт 16, а в последната седмица на май, станцията ще бъде официално открита. Следва представяне на обосновано предложение до държавната комисия за енергийно и водно регулиране за поскъпване на водата, а месец- два по-късно, новата цена ще стане факт.

Поскъпването се дължи на огромните разходи които генерира станцията. Само за ток тя харчи по 1000 лв на ден. Консумативите и заплатите на работещите в съоръжението 20 души, правят другите сметки които ще бъдат заплащани от хасковлии. Новата цена е валидна само за града, като от нея ще бъдат пощадени дори хората в хасковските села.

Разликата от 20 до 90 стотинки пък идва от три степенна таблица за оценка на замърсяването, което всеки абонат предизвиква. Гражданите, групирани като битовите замърсители плащат 20 стотинки отгоре, предприятията органични замърсители, като Бирената, ще плащат от 40 до 60 стотинки повече, а заводите- химическите замърсители са обложени най-много-90 ст.

Няма да приема харманлийската пречиствателна станция, зарече се Стойчев. Високото съдържание на Манган и желязо, което първопричината за изгражадне на подобен тип съоръжения е спаднало на 15 микрограма на литър при норма 50. В Хасково в момента манганът е 0. Има едно утаяване на тежките метали по поречието на Марица и в момента водата е по-чиста от всякога, обясни Стойчев.

Г.Христов

Построяването на тази станция натовари с близо лев цената на водата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини