Кметът сипе цинизми. Книжка се купува за 1500. Преглед на регионалния печат

"Кметът сипе бисери и цинизми в Обс" анонс над главата в "Хасковска Марица". Темата е сесията на местният парламент в петък. Повод за заглавието са изявленията на Георги Иванов. Първо, ни в клин ни в ръкав тоя обяви че е приел насериозно обвиненията на опозицията,  че е обезлюдил Хасково и създава секс група за повишаване на раждаемостта. Жена му била съгласна. По време на друго свое изказване спонтанно възкликна "Е..ло си майката". И накрая обяви че решенията на новото мнозинство, с които бяха отхвърлени предложенията му за продажба на общински имоти, са геноцид над града. И напусна залата на местния парламент. Заедно с повечето от поддържащите го съветници. Ябълката на раздора са едни 50 декара зад Химмаш извадени за продан срещу 1 млн113 хиляди лева. По думите на кмета, там немски завод щял да строи завод за хладилници. Предложението за продажбата не мина, както и други точки за разпореждане с общински имоти-продажбата сградите на закритите училища "Алеко Константинов" и "Христо Ботев", символичен наем за спортните площадки под Авеню и др.

В отсъствието на кметската група новото мнозинство прие почти единодушно останалите точки. Най-важната от които е , че дарителите на общината влизат в регистър и поне година няма да могат да участват в общински търгове.

Според последното преброяване Хасково за 10 години наистина се е обезлюдил много-с около 17 % при средно за страната-10-11 %. Може би наистина има нужда от секс-група. Въпросът е на чий оплодител.

"42 732 т смет поема новото депо за година". Новото депо е край Гарваново. Има зелена светлина от  регионалната екоинспекция за строеж на депо за третиране на неопасни битови отпадъци на община Хасково, въпреки негативната реакция на хората от Гарваново.

"Цените на горивата растат всеки ден" водещо на вестника. А-95 вече струва 2.47 лв за литър. На приложената снимка бензинът все още си е 2.46, но има и бензиностанции които вече го продават на 2.48-49. Само преди седмица литър от най-масовия бензин можеше да се намери за 2.35.  Газта поскъпна със 7 стотинки и вече е 1.28. Тук ще коригираме колегите, поскъпването е с 10 ст за седмица. Миналият понеделник пропан бутана се зареждаше за 1.18. Международната обстановка била сложна и никой не може да прогнозира докъде ще се вдигнат цените на горивата, казват бензинаджии.

Звучи като заговор на световния империализъм, с който Соц-а оправдаваше нещата които не вървяха в системата.

"20 чакат за дом в Ивайловград, 26 жилища стоят празни" водещо на стр.2-ра. Ситуацията е позната от Хасково. Имоти на МО стоят неизползвани, а бедни хора чакат за общинско жилище. Стана голяма мода да се искат безвъзмездно имоти от военното министерство. След редукцията на армията апетитни имоти стоят необитаеми и затворени за инвестиции. Макар че в случая мотивировката да е странна. Все едно да ви кажат-че щото не си обитавате къщата трябва да я дадете на нуждаещите се.

"30 годишен задържан за убийството на баба Милка от Корен"-водещо на криминалната страница. В информацията, препечатана от прессъобщениетона полицията, не е дадено името на извършителя, а само инициалите М.М.

Става въпрос за Младен Младенов от село Корен. Мъжът бил познат на органите на полицията от предишни свои простъпки. Предстои да му бъде искана мярка "задържана под стража".

Макар че тя вече му е поискана, според другият ежедневник "Новинар Юг". Под заглавието "Гледат фалосите на заподозрени за убийството на баба Милка" се съобщава че вчера Младен е бил доведен в хасковският окръжен съд, а искането на мярката станало след редакционното приключване на броя.  Що се отнася до фалосите, това било част от мащабното разследване на полицията в Корен, наложено от действията на роднините на баба Милка. Те измили трупа на жертвата и почистили стаята с което унищожили повечето улики. Полицаите разпитали над 200 души в селото и им снели пръстовите отпечатъци. Това с фалосите е заради изнасилването на старицата, каквато била и същинската част от намерението на Младен. Убийството един вид е било като странично последствие.

"Книжката вече струва 1 500 лв" чело на вестника. Камерите не са пресякли опитите за корупция при взимане на шофьорска книжка. Това признали автоинструктори на национална среща в Стара Загора. Преди книжката струвала 300 лв, сега заради камерите - 1 500. Схемата била: курсистът решава листовките, но нищо не зачертава. После листовките му се взимат и се носят в друга стая, но без камери,  където се решават и всичко е наред. Звучи малко несериозно. По сериозно е изваденото от нафталина искане, шофьорските курсове да бъдат изкарани от юрисдикцията на транспортното министерство, за да се разбие "монополът му", и да се дадат на образователното министерство. Което по тая логика ще придобие "монопол". Само не става ясно дали инструкторите ще трябва да придобиват педагогическа квалификация, щото явно се възприемат като същински учители, които просвещават, а не просто учат как се шофира.

"Данъчното под обсада днес" Днес е последния срок за подаване на годишни данъчни декларации. Очаква се всички закъснели, да се юрнат към офиса на данъчните или близките пощенски клонове за да декларират доходите си от 2010-та. Иначе глоба-до 500 лв. Тази година се декларират дори и безработните.

"Хасковлия с 5.63 на олимпиадата по история" Националното състезание се проведе в Хасково, а Марин Демирев от ГПЧЕ бе единственият наш участник. Момчето искара отлична оценка и ще може без изпит да влезе в 7-те специалности на историческият факултет в софийския университет. Общо 38 от 79 участника искараха отлични оценки.

"Новото мнозинство в Обс реже германска инвестиция" водещо на втора страница. Това е Новинарския акцент от сесията в петък. Гласовете на противниците  и въздържалите се да подкрепят предложението са били повече от половината от присъствалите съветници и предложението за продажба на 50 декара до Химмаш не бе прието.

Ако на някой му се струва че има известно разминаване със заглавието -  да, има. В цялата докладна няма дума за някакъв инвеститор. Става въпрос за продажба на 50 декара с начална тръжна цена от 1.1 млн лева. Германската инвестия бе спомената от кмета след като докладната не мина. Никой не знае дали има такъв инвеститор, с какъвто мотив е възразила ГЕРБ съветничката Ирена Узунова. Която освен това цитира и решение на Върховния съд с което бе отменен търгът за боклука на Хасково, с мотив че процедурата не е извършена по правилата. С искане за повече прозрачност, опозицията в местния парламент поиска представители на Обс да участват в комисията по търговете, но вече 4 месеца администрацията не ги допуска.

Това бяха по-интересните теми от днешния печат.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини