Половината историци с отлични оценки от олимпиадата

Олимпийците бяха изпитвани устно от академична комисия

Близо половината от участниците в националната олимпиада по история имат оценки над 5.50 отчетоха от проверяващата комисия. От 79 души, 38 са отличници. Резултатите станаха ясни след два дни изпити и тестове. Те се проведоха в хасковската езикова гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ събота и неделя. Вчера бе писменият изпит-тест, днес-устно събеседване с професори и доценти от Софийският университет. От двата модула се формира обща оценка. Участваха регионалните победители от областните кръгове. Учениците бяха разделени в 2 възрастови групи- седмокласници и зрелостници.

16 отличници сред седмокласниците получиха правото без изпит да влязат в софийската класическа гимназия. 22 от 12-класниците пък имат достъп до 7 специалности от историческият факултет на Софийският университет, без изпит. По регламент, оценките над 5.50 от 4-тата национална олимпиада по история бяха считани и за вход към ВУЗ или гимназия с прием след 7-ми клас.

Имаше и пълни отличници. Елица Симеонова от радомирското СОУ „св. Кирил и Методий“ бе с най-много точки при малките. Следва я Георги Павлов от 73-то СОУ в София и Камен Величков от 134 СОУ също от столицата.

При големите имаше 4-ма лауреати с абсолютно равни показатели. Тодор Тодорински от Смолян, Славена Койчева от Горна Оряховица, Боряна Русева от Попово и Траян Димитров от Варна бяха с пълно 6.

Единственият участник от областа, 12-класника от хасковската Езикова Марин Демирев постигна резултат 5.63 и също ще има право на прием с история в СУ без кандидат студентски изпит.

Г.Христов

Председателят на комисията доцент Пламен Митев
Марин Демирев от ГПЧЕ се представи отлично
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини