Бойни и рибарски кораби в състезание по корабомоделизъм

Надпреварата с джетове бе оспорвана

Модели кораби от цялата морска практика на човечеството премериха сили в държавното първенство по корабомоделизъм, което се провежда през уикенда на язовир „Кюмюрлука” край Харманли. Това е първият от трите кръга на шампионата.

Състезанието се провеждаше в две дисциплини-надпревара с радиоуправляеми джетове, с електрически двигатели и фигурен пилотаж със саморъчно изработени кораби. Те бяха мини копия на рибарски шхуни и траулери, пътнически лайнери, ракетоносци и крайцери. В част от класовете се оценяше не само чистото минаване на трасето ,а и изработката.

В надпреварата с джетове се включиха 50 участника в 7 класа. За всеки старт имаше определен период от време, в който корабчетата трябваше да обиколят възможно най-много пъти затворено трасе. Лимитирано бе както теглото на модела, така и теглото на батериите за двигателя.

По интересно бе на фигурния пилотаж. Подредения слалом описваше трилистна детелина, която трябваше да бъде премината за време, а минаването през вратите да стане чисто, без докосване на маркерите. Главния фаворит при юношите тук бе 5-класника Данаил Налбантов от Харманли. Миналата година той остана със сребърния медал.

По скромното участие през този сезон се обяснява с кризата. Оборудването и изработката на едно корабче отскача до 1000 лв. Твърде висока цена за това „време за губене”. Впрочем състезателите не го възприемаха така. Моделизмът в България има дълги и славни традиции, гарнирани със европейски и световни титли.

Държавното продължава и утре.

Г.Христов

Почти като Формула 1
Със 100 км в час
Данаил Налбантов

Време за губене

Фигурен пилотаж
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини