БЧК изкорени давенето на деца с училищни програми

Децата се учеха как да оцеляват в открити водоеми

4 паралелки от 5-тите класове на ОУ „Никола Вапцаров“ Хасковосе включиха в програмата на хасковското БЧК „приятели с водата“. В разките на два месеца децата ще бъдат обучавани на безопасни способи при използване на открити водоеми за къпани. Тъй като там няма охрана, децата ще трябва сами да се грижат за своята безопасност обясни началникът на хасковските водни спасители Тони Налбантов. В една от класните стаи, спасителите показаха техники по оказване на първа помощ, боравене с надуваеми лодки и други умения от арсенала на спасителите. Практическо занимание в басейн ще има на 26-ти май. Тогава ще се проведе открит воден празник с викторина и награди.

Хасковската програма за превенция на водния травматизъм у децата привлече интереса и на структури на БЧК от други области. Гости на днешното занимание бяха от Ямбол, Сливен, Благоевград и София.

За 4-те години откакто програмата се изпълнява в хасковски училища, случаите на удавяне на деца са намалели драстично. През последните две години на територията на региона няма такива, въпреки наличието на стотици язовири и няколко реки, отчетоха хасковските спасители.

Г.Христов

В програмата на БЧК се включиха 5-класниците на "Вапцаров"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини