Белгия ни порица за побоя над "Свидетели на Йехова"

В силно критичен материал вчера сайтът на белгийската медийна група Ер Те Ел публикува кадри, разпространени от ЮТюб, показващи инцидента в Бургас от 17 април, когато последователи на сектата "Свидетели на Йехова" пострадаха в Бургас.

Според коментара кадрите са потресаващи и са свидетелство за "липсата на толерантност, глупостта и бруталността на една българска партия с националистически уклон - ВМРО-БНД, която очевидно е добре представена в групите на футболните ултраси".

Статията се позовава на информация на български медии.

В публикацията се посочва, че партията определя привържениците на движението "Свидетели на Йехова" като "най-агресивната сред сектите" и ги е атакувала физически, което е довело до раняването на петима от тях. Отбелязва се, че сред десетимата членове на партията, участвали в проявата и арестувани, е бил и /местният/ лидер Георги Дракалиев.

Медията допълва, че участвалите в нападението са се отзовали на призив на ВМРО-БНД и арестите не са довели до понижаване на напрежението, след като за май са предвидени техни нови протестни прояви в няколко български града.

По-рано от ръководството на партията заявиха на пресконференция в БТА, че членове на ВМРО не са участвали в инцидента. Според тях на 17 април ВМРО е организирала протест срещу последователите на религиозната общност пред сградата на тяхната църква в Бургас, за да покаже, че йеховистите не са желани в града.

По думите на Дракалиев тогава, членове на неговата партия не са задържани от полицията и нямат нищо общо с побоя над йеховистите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини