Данъчни подгониха и футболистите. Преглед на националния печат

„24 часа": Семейство от Столипиново иска шестица, фишът - фалшив

Семейство от Пловдив извади фиш с 6 познати числа от тотото и настоява да си получи джакпота в размер на 382 539, 67 лв.

Според Българския спортен тотализатор обаче никой не е уцелил изтеглената комбинация.

Спорният фиш е на фамилия от Столипиново.

Семейството твърди, че е участвало в играта "6 от 49" в 31-ия тираж, който бе теглен на Велики четвъртък на 21 април. Има претенции, че е уцелило всичките 6 числа от първото теглене: 5, 6, 17, 22, 27, 40.

Щом били огласени печелившите комбинации, мъж от рода се явил с фиша в един от кварталните тотопуктове.

Той се намира на ул. "Кедър" зад ОУ "Димчо Дебелянов" в махалата.

Там обаче обяснили на човека, че според информационната система на тотото никой не е спечелил джакпота от четвъртък. По тази причина сумата не може да му бъде платена и се прехвърля за следващите тиражи.

„24 часа": Убиецът на шестимата карал и без книжка

23-годишният Данаил Георгиев, който навръх Великден помете със свръхскорост осем тийнеджъри и уби шестима от тях в Симеоновград, е карал без книжка и преди да стане правоспособен шофьор. За това свидетелстваха автомонтьори близо до пункта за изкупуване на мляко, където за последно работел младежът.

"Виждали сме го много пъти да кара, но не сме знаели, че е нямал книжка", каза очевидец, който не пожела да се представи.

"Може и да е карал, но съвсем наблизо - да отскочи за цигари или нещо такова", допълни колега на Данаил от млекобазата.

Какво е правил Данаил, преди да убие с колата Евгени Атанасов, Мелин Зейд, Красимир Николов, Трифон Трифонов, Яница Бойчева и Георги Георгиев?

"Събрахме се за Великден у нас към 18 ч - разказва Радка Станкова, домакин на купона преди нещастието - Първоначално бяхме четирима: аз, приятелят ми Дидо и момче и момиче, които също са от махалата. На масата имаше бутилка бира от 2,5 литра, която се изпи.

Данаил дойде по-късно. Към 19,30 часа моят Дидо отиде да го вземе със своята кола. Аз през това се изкъпах."

Нейната сестра Виолета била гадже с Данаил, но преди 2 месеца отишла на гурбет в Италия.

 

„Труд": Певци с касови апарати, ама друг път

Поп и фолк изпълнители от всички музикални компании категорично отрекоха твърденията на шефа на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов, че ги е принудил да ходят по участия с мобилни касови апарати.

Красимир Стефанов даде пример по Би Ти Ви: "Васил Найденов беше при мен с кочан фактури и с касов апарат, за да ми докаже, че оттук нататък се е дисциплинирал".

"Още не нося на врата си касов апарат. Не знам какво е съобщил Стефанов, вероятно го е направил под формата на шоу", заяви пред "Труд" Найденов. Без фискални устройства пеят Константин, Мария, Азис, Сашка Васева, Борис Дали, Тони Стораро, Славена и Алисия.

„Труд": Разследват ченгета за произвол

В МВР чакат да им бъдат пратени по надлежен ред записите от арестите по делото "Цонев", които бяха прожектирани вчера в Софийския градски съд. Пращат им ги за проверка - дали полицаите са действали правомерно.

"Легни на земята! Ръцете горе! Ръцете горе казах... Лягай на земята!" Тия викове на четирима маскирани полицаи от ГДБОП се чуха в съда от записа от ареста в кантората на съпругата на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Кадрите са заснети от оператор на МВР на 1 април м. г., когато Попов бе задържан с бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров. Минути след това Попов е свален от спецченгетата на пода. Един от тях настъпва лявата му ръка върху часовника, друг подритва дясната, а трети се приготвя да му сложи белезници. На следващия кадър Попов е със сцепено чело.

 

„Стандарт": Сините си мерят фаворитите

Претендентът за президент на Синята коалиция ще бъде избран след предварителен вот. Това стана ясно, след като СДС и ДСБ не се разбраха за общи кандидати за държавен глава и столичен кмет на неофициална среща между ръководствата на двете партии на "Раковски" 134. След като СДС издигна във вторник Румен Христов, вчера хората на Костов си харесаха за свой фаворит политолога Светослав Малинов. Затова ще има отворени предварителни избори, в които могат да участват не само партийни членове, но и всички желаещи. От двете централи демонстрираха хладен оптимизъм преди ситото. Резултатът е обнадеждаващ, ще има отворени избори, отсече Иван Костов. Конкуренцията между приятели е по-добра, добави и лидерът на СДС Мартин Димитров.

Все още няма дата за предварителните избори. СДС предлагат те да се проведат на 15 май, докато ДСБ искат те да са на 12-19 юни. И двете партии не искат да отстъпват. Освен това на 15 май ДСБ са планирали вътрешен избор за градоначалник на София. Там ще се състезават районният кмет на "Лозенец" Прошко Прошков и общинският съветник д-р Петър Москов. СДС вече излъчи своя номиниран - общинския съветник Владимир Кисьов.

„Стандарт": Данък чалга

Данък "Чалга" удря такситата. 4 лева годишно трябва да плаща всеки водач на жълт автомобил за това, че пуска радио на клиентите си.

Според Закона за авторското право така шофьорите стават разпространители на музика, обясни пред "Стандарт" Момчил Даскалов, шеф на отдел "Търговски обекти и туризъм" в "Музикаутор". Сумата е малка, но таксиметровите автомобили у нас са много.

Би трябвало тя да се плаща от фирмите, към които шофьорите работят, допълни Даскалов. Отчисления в същия размер за авторски права дължат не само таксиджиите, но и шофьорите на маршрутки и автобуси, които забавляват пътниците си с музика или филм по време на по-дългите пътувания. Плащания ще трябва да правят и всички собственици на заведения и хотели, които пускат музика и филми на клиентите. Ставките се определят според големината и категорията на обектите.

„Монитор": Вкарват длъжниците за парно,ток и вода в позорен списък

Да се създаде публичен регистър на длъжниците, поискаха вчера от фирмите, събирачи на дългове. Според тях той трябва да е по подобие на Централния кредитен регистър, от който сега банките вземат информация за това кой колко кредита и от коя финансова институция е получил. Идеята е регистърът на длъжниците да се състои от две части, обясни Васил Тошев, който е шеф на една от фирмите за събиране на вземания. В едната част ще се вписват фирмите, които са некоректни платци. В другата част на регистъра пък ще се публикуват имената на хора, които са натрупали борчовеза ток, вода, парно, GSM, уреди на изплащане и всякакъв друг вид задължения, без кредитите. За целта първо трябва да бъдат определени критериите, по които една фирма или физическо лице ще се качват в „позорния" списък. Тошев даде за пример, че един такъв критерий може да е неплащането на някоя сметка за срок, по-голям от 60 дни. Този регистър ще може да се ползва от държавните институции, както и от фирмите, които събират дългове, предвижда още идеята.Според Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център, чрез регистъра ще излязат наяве тези фирми и физически лица, които са свикнали да се скатават и да не си плащат задълженията.

„Монитор": Брюксел спира мониторинга за България до 2013 г.

Брюксел ще спре мониторинговите доклади за България след 1-2 години, тъй като страната ни ще изпълни всички критики към съдебната система. Това прогнозира премиерът Бойко Борисов вчера. Българският министър-председател бе на еднодневно посещение в Загреб, където за пореден път гарантира подкрепата на страната ни за присъединяването на Хърватия към Европейския съюз. Това стана на среща с колегата му Ядранка Косор в седалището на правителството - Бански двори.

„В държава с мониторинг се живее много по-добре, отколкото в комунистическа държава. Мисля, че бях ясен:  много добре се живее в България.

Имаме ниски данъци и сме по-добре от вас, каза премиерът Борисов. Според него единственият шанс за реформи в съдебната ни система бил мониторингът на ЕК. Премиерът подчерта, че последният доклад от Брюксел бил положителен и в него се отчитала политическата воля за борба с корупцията и престъпността..

 

„Монитор": НАП погва футболисти за неплатени осигуровки

Националната агенция по приходите започва масирани проверки за неплатени осигуровки. Това обяви вчера шефът на данъчните Красимир Стефанов. На мушката на разследващите отново ще попаднат футболистите и поп и фолкизпълнителите у нас. Миналата година техните доходи бяха щателно проверени от служителите на НАП и бяха открити десетки нередности. Почти всички футболисти от „А" група се осигурявали на минимални заплати и декларирали смешни възнаграждения. След като тези нарушения бяха открити, данъчните обложиха по аналог играчите и за доходи от минали години. Общата сума, която влезе в хазната от платени налози, бе 8 млн. лева.Доскоро обаче данъчните нямаха право да правят проверки на неплатени осигуровки по аналог. След законодателна промяна, която влезе в сила през февруари, обаче тези ревизии вече са възможниСтефанов е наредил след ревизии на физически лица, при които са открити несъответствия, да се извършат повторни проверки и за неплатени осигуровки. Според специалистите тези проверки ще внесат тройно повече пари в хазната, тъй като осигуровките представляват 30% от дохода на физическите лица, докато ДОД е само 10%.

„Дневник": Първи сигнали за събуждане на вътрешния пазар

Финансовите резултати на повечето публични компании продължават да се подобряват, а освен външните пазари вътрешните също започват да дават тласък на продажбите. Това показват първите публикувани отчети на дружествата за първото тримесечие на годината. Анализатори коментират, че някои от данните дори надминават очакванията им. Все още обаче има и компании, които трудно се справят, и техните резултати напомнят, че тежките времена не са отминали.

Производителят на торове "Неохим" например увеличава силно приходите си благодарение на вътрешния пазар, на който продажбите му са се увеличили три пъти. По-голям оборот имат и производителят на кабели "Гамакабел" и дружеството за медицински консумативи "Момина крепост". Преди дни и "София БТ" отчете ръст при продажбите в страната. Това са първите сигнали за събуждане на вътрешния пазар от началото на кризата през 2008 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини