Раздор в бизнеса за по-големи заплати. Преглед на националния печат

„Дума": Три тютюневи гиганта в наддаването за "Булгартабак"

Три са стратегическите инвеститори, които са проявили сериозен интерес към приватизацията на "Булгартабак". Това са най-голямата цигарена компания в света "Филип Морис", най-голямата цигарена и тютюнева компания в Корея КТ&G и японската "Джапан табако интернешънъл". Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов вчера. Общо 7 са към момента инвеститорите със сериозен интерес към "Булгартабак", като останалите 4 са финансови.
На 10 май в "Държавен вестник" ще излезе обява за старта на приватизацията на дружеството. Тя ще се проведе чрез конкурс на един етап за продажбата на 5 881 380 броя акции, които представляват 79,83% - държавен дял от капитала на "Булгартабак холдинг" АД. Кой ще купи холдинга ще стане ясно през септември. Това е 120 дни, след като се обяви процедурата. Според Караниколов, много от стратегическите инвеститори са се изплашили през годините и затова ще изчакат обявяването на процедурата на 10 май.

„Новинар": СДС не иска Надежда Нейнски

Сините избраха сочения за човек на Доган Румен Христов за кандидат-президент
Лансираната от няколко месеца номинация на евродепутата Надежда Нейнски за кандидат-президент, не срещна одобрението на СДС. С тайно гласуване делегатите на Националния съвет на партията предпочетоха кандидатурата на Румен Христов, при това 2/3 дадоха вота си за него.
В гневно писмо до медиите Нейнски твърди, че решението за Христов е било взето много преди заседанието на Националния съвет. Тя изтъква, че има риск при уговорените мачове, като припомня за "ходенето в Банкя на кафе и кайсии при Бойко Борисов", което не донесло успех на СДС след парламентарните избори през 2009 г.

„24 Часа": Горивата нямало да поскъпнат рязко

Не очаквам рязко поскъпване на горивата в следващите дни заради отпадане на мораториума, прогнозира председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред агенция Фокус.
Едномесечният срок, в който "Лукойл" беше замразил цените, изтече в събота.
Според Делчев през този период горивата на рафинерията и на останалите фирми са били близки, затова сега няма разлика, която да трябва да се компенсира. Освен това мораториумът бил подписан при цени на петрола, близки до сегашните.
Въпреки това тенденцията е той да поскъпва, което ще се отразява и у нас, смята Делчев. Той е категоричен, че това не означава 15-20 ст. повишение.

„24 Часа": От БСП пак поискаха оставката на Дянков

БСП подновява искането за оставка на финансовия министър Симеон Дянков и на неговия екип. Това заяви днес след заседанието на изпълнителното бюро на партията бившият зам. финансов министър Георги Кадиев, цитиран от БГНЕС.
От партията настояват за оставката на Дянков заради данните за изпълнението на бюджета за 2010 година и данните за изпълнението на бюджета за 2011 за първото тримесечие на тази година. „Очакванията са за над половин милиард лева несъбрани към края на годината, което означава актуализация на бюджета. Най-сериозните проблеми са при корпоративния данък. Икономиката не се развива в правилната посока и фирмите започват поради липса на ликвидност да спестяват все повече авансови плащания по корпоративен данък и да плащат по-малко корпоративен данък", обясни Георги Кадиев.

„Стандарт": Раздор в бизнеса за по-големи заплати

Минималната работна заплата скара две от големите работодателски организации. След срещата със социалния министър Тотю Младенов вчера шефовете на БСК и КРИБ си размениха остри реплики на брифинг. "Нямате смелост да кажете, че сте за държавно определяне на заплатите", обърна се към Огнян Донев председателят на БСК Божидар Данев. "Господин Данев, карате ме да се чувствам като ученик", отвърна Донев, който председателства КРИБ.
Двете работодателски организации са на противоположни позиции по въпроса трябва ли да бъде увеличена в средата на годината минималната работна заплата. "Тя в момента се е превърнала в бюджетен инструмент, а не в оценка на приноса на труд", обясни Божидар Данев. По думите му Българската стопанска камара е твърдо против подобна законодателна намеса на държавата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини