СДС издигна своя кандидат за президент

Кандидатът за президент на СДС е Румен Христов.

Това стана ясно след тайното гласуване днес на НС на сините. Вотът беше между кандидатурите на Надежда Нейнски и Румен Христов.

Кой е Румен Христов:

През 2009 година Румен Христов беше пряк конкурент на Мартин Димитров във вътрешни избори за лидер на СДС, но тогава настоящият лидер и депутат се наложи. В различните кабинети на прехода Румен Христов беше зам.-министър на земеделието, а в служебните правителства на Ренета Инджова и Стефан Софиянски дори оглави министерството. Той е бивш заместник-министър на земеделието от кабинета на Филип Димитров. Съветник на президента д-р Желю Желев, както и главен секретар на президента Петър Стоянов през периода 1997 - 2002 година.

Малко преди да изтече мандата на президента, той освободи Румен Христов. Когато през 1999 г. Иван Костов като лидер на ОДС и премиер се раздели с настоящите депутати от ДПС Христо Бисеров и Йордан Цонев, тогава членове на ръководството на сините, Христов охлади отношенията си с Костов. След днешното решение СДС ще предложат името на избраника си за президент на ДСБ. Източници от партията на Иван Костов съобщиха за БГНЕС, че техният фаворит за кандидат-президент е политологът Светослав Малинов. Ако двете централи не се разберат за обща кандидатура на Синята коалиция, какво ще се случи ще покажат близките седмици.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини