Медици от Бенгази: Кадафи поръча заразяването на децата

Заразяването на 400 либийски деца с ХИВ не е по вина на петте българските медицински сестри и палестинския лекар, които бяха осъдени на смърт за трагедията през 2004 г. Това смятат работещи в педиатричната болница в град Бенгази. Либийските медици започват да говорят все по-смело по темата, след като страхът от отмъщение не е фактор в показанията им, пише Монитор.

Според работещата от 15 години в болницата в Бенгази, Амел ал Саиди, децата са били заразени умишлено. По думите й „престъплението трябва да е било планирано на високо ниво". Саиди е категорична, че причината за огнището на СПИН не е в лошите хигиенни условия в болницата. "Ако бяха заразени десетина деца, можеше и това да е причината, но над 400? Невъзможно", категорична е тя и добавя, че на децата не е преливана заразена кръв.

Колегата й Али ал Туайти също е сигурен в невинността на медиците ни, въпреки че има друго мнение за трагедията. „Децата сигурно са били заразени при преливането, но определено не е заради използвани многократно игли, както твърдят някои хора тук в Бенгази. Ние използваме пластмасови канюли, а те не могат да се употребяват повече от веднъж", уточнява Туайти. Той подчертава също, че обвинените медици са работили в различни крила на болницата, а инфекциите са избухнали само в едно от трите й отделения. Това карало Туайти да мисли, че заразяването не е станало случайно, но се чудел кой е способен да извърши толкова жестоко деяние и защо. "Трябва да е бил някой, който е искал да предизвика хаос или е изпитвал дълбока омраза към жителите на този град", предполага Туайти.

Друг лекар, който е работил в болницата при избухването на заразата, е по-смел в предположенията си, но въпреки намаляването на силата на режима не желае да разкрие самоличността си. "Муамар Кадафи. Той го е направил, за да накаже града", смята анонимният лекар.

В края на февруари т.г. след започването на масовите протести в Либия и бившият министър на правосъдието Мустафа Абдел Джалил заяви в ефира на „Ал Джазира”, че за заразяването на либийските децата със СПИН е виновен Кадафи. Ексминистърът обаче не уточни какво има предвид.

400-те либийските деца бяха инфектирани с причинителя на СПИН в педиатричната болница в Бенгази през 1998 г. Българските медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха изпратени в затвора, измъчвани и осъдени на смърт. През 2007 г. те се върнаха в България, където бяха помилвани и освободени.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини