Седмица студ и дъжд, после до 30°. Преглед на националния печат

„Труд": Кръв и сълзи на Великден в Симеоновград

"Искрени съболезнования" и неутешим плач замениха традиционния християнски поздрав "Христос Воскресе" в Симеоновград. Радостта от най-светлия църковен празник отстъпи място на огромна тъга. Шест къщи в кв. "Злати дол" потънаха в скръб, след като пиян и неопитен шофьор уби шестима младежи двайсет минути преди настъпването на Великден. По чудо други двама се спасиха на косъм от смъртта.
Заради трагедията община Симеоновград обяви тридневен траур. Четири от загиналите деца бяха погребани в 12 ч в понеделник в траурния парк на Симеоновград. Телата на Яница Бойчева (18 г.), Красимир Марков (17 г.), Георги Георгиев (19 г.) и Евгени Грозев (17 г.) бяха положени в четири съседни гроба. Първите трима бяха с абитуриентските си костюми, с които след дни трябваше да отпразнуват края на училището.

„Стандарт": Замразяват пенсиите

Пенсиите ще бъдат замразени и през следващата година. Минимално увеличение за парите за най-възрастните хора е планирано едва за 2013 г. Тогава пенсиите ще бъдат увеличени с 2-3%. Това гласи бюджетната прогноза за 2012-2014 г., която е одобрена от Министерския съвет. Предвидените пари за пенсии през 2012 г. са 7,097 млрд. лв. Финансисти припомнят, че през тази година кабинетът разписа 7,049 млрд. лв. да отидат за възрастните хора. Това означава, че пари за вдигане на пенсиите сега не са предвидени. През миналата година сумите за старост също бяха поставени във фризера.
Предвидените 50 млн. лв. повече за това перо ще отидат за хората, които предстои до края на 2012 г. да се пенсионират. Те получават по-големи суми от тези, които са получили първата си пенсия преди 5-10 години.

Дума": Бизнесът срещу вдигане на минималната заплата

Фирмите ще преминат към съкращения на работници, особено в отрасли, които не са във възход, ако по административен път се въведе увеличаване на заплатите. Това е отговорът на по-голямата част от работодателите, участвали в проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Според голяма част от бизнеса увеличението на минималната заплата води до увеличение на целия фонд работна заплата и това би довело до фалит на много фирми. Едва 10.4% от анкетираните работодатели са заявили, че при увеличение на минималната заплата са готови да увеличат пропорционално възнагражденията на всички служители. Заплащането трябва да расте за повече работа, а не заради нараснали нужди, категорични са работодателите и твърдят, че продажбите им не нарастват и няма как да вдигат заплати. "Доминира мнението, че за определяне на изменението на заплащането на труда от най-голямо значение е ръстът в производителността на труда и в много по-малка степен инфлацията", коментира резултатите от анкетата Цветан Симеонов, председател на БТПП.

„Новинар": Младите в НДСВ си харесаха Кунева за президент

Младежката организация на НДСВ в София номинира Меглена Кунева за следващ президент на България. Кандидатурата й бе издигната на събрание, посветено на 25 април - денят, в който кабинетът "Сакскобургготски" подписа Договора за присъединяване на България към ЕС. Според младежите в НДСВ Меглена Кунева като главен преговарящ е изиграла решаваща роля за влизането ни в Евросъюза.
Кунева продължи да играе основна роля в европейското развитие на България и като комисар по правата на потребителите, подчертават младежите на НДСВ. „Ние, от МНДСВ, искаме да ни управлява интелигентен, образован, успял, доказал се, уважаван, честен и добър човек. На първо място мислещ човек, а не амбициран политик", се казва в декларация на организацията. Според тях бъдещият президент трябва да е човек, който се вълнува от проблемите на младите хора, на гражданите и търси най-добрите решения.

„Новинар": "Люлин" скочи срещу презастрояването

Парламентът да наложи мораториум върху всякакви разпоредителни сделки, свързани с незастроени имоти на територията на район "Люлин", както и на всички производства по одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешителни за строеж в този район. За това настояват инициативните комитети на живеещите в софийския квартал.
Гражданите на "Люлин" искат мораториумът да действа, докато се приемат всички подробни устройствени планове на десетте микрорайона. Те настояват още парламентът да сформира анкетна комисия, която да се занимава с разследване на актове и действия, увредили територията на "Люлин", за да може незаконните постройки да бъдат премахнати.

„24 Часа": Седмица студ и дъжд, после до 30°

Хладна, дъждовна и ветровита ще е последната седмица на април.
След лятното време за Великден от утре температурите падат, предупреди дежурният синоптик в TV-MET Симеон Матев. Дори най-високите няма да надхвърлят 14-19 градуса. Сутрин ще е направо неприятно, в затворените котловини живакът ще показва около 5 градуса. В сряда и в четвъртък ще вали в почти цялата страна. Най-обилни ще са дъждовете в Югозападна България.
Повече слънце ще има на места в петък-събота и това ще вдигне градусите в традиционно по-топлите райони на страната до 20-25. Вечерта срещу събота обаче пак ще се струпат купести облаци и за почивните дни отново ще завали, а термометрите ще отчитат с около 5 градуса по-малко. Заради температурната амплитуда валежите ще са придружени с гръмотевици.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини