Саркози подкрепя размразяването на либийски активи

Френският президент Никола Саркози подкрепя идеята за размразяване на либийските активи в чужбина, за да бъдат предоставени на съставения от бунтовниците Преходен национален съвет (ПНС), предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на източник от Елисейския дворец. Той посочи, че ако средствата останат блокирани, ПНС ще остане без ресурси.

"Така че ние водим дебат с нашите европейски партньори, за да видим какво можем да направим по този въпрос", отбеляза цитираният източник. Той съобщи още, че Саркози е дал принципното си съгласие да посети бастиона на бунтовниците Бенгази, в Източна Либия.

Либийската опозиция вече покани френския президент да направи визита в града. Франция бе първата държава в света, която призна ПНС за легитимен представител на либийския народ. Франция обаче няма намерение да доставя оръжия за бунтовниците, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на източника от Елисейския дворец. Същевременно обаче президентство не смята, че подобни доставки от страна на други държави са незаконни, стига те да са направени с цел защита на либийското население. По мнението на Париж подобни действия съответстват на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия, в която се разглеждат възможностите за защита на цивилното население от военните действия на силите на Кадафи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини